Новини

В Україні у розшуку понад 50 тисяч осіб: хто, де та чому переховується

Частіше у 5 разів до реєстру розшуку МВС потрапляють чоловіки, ніж жінки.

youcontrol.com.ua

В Україні з різних причин понад 52 тисячі людей у розшуку. Чоловіків розшукують вп’ятеро частіше, ніж жінок, а 12% тих, хто переховується, – дезертири.

Про це свідчать дані дослідження аналітиків YouControl.

«Станом на 6 липня 2023 року українські органи влади (підрозділи МВС та Нацполіції, СБУ тощо) не могли знайти близько 52,8 тисячі осіб. Кількість тих, кого оголосили в розшук, відзначається значним коливанням у різні роки», – йдеться у повідомленні.

Зазначають, що деяких осіб згодом вдається знайти, і їх імена зникають із реєстру розшуку МВС, тоді як інші можуть перебувати в ньому впродовж років чи навіть десятиліть.

Наприклад, 2014-2015 роки стали піковими за рівнем поповнення іменами людей, яких досі не можуть розшукати. Саме у цей час в Україні почалися бойові дії. За ці 2 роки кількість розшукуваних збільшилася майже на 22 тис. осіб. Другий піковий період припадає на початок повномасштабного вторгнення рф – 2022 року розшукували 5,5 тисяч людей.

Тих, кого оголошували в розшук до 2010 року, нині в реєстрі всього 4,3 тис. А от лише за першу половину 2023-го до переліку осіб, які переховуються від органів влади, додалося майже 3,5 тисячі імен.

Як ідеться на порталі, здебільшого в розшук подають людей середнього віку (таких майже дві третини).

«Є й деякі цікаві особливості тих, кого розшукують. У переліку є 77 осіб, яких подавали в розшук, коли їм було понад 80 років, а найстаршій людині – 98 (стільки було чоловіку 1921 року народження, коли його дані розмістили у реєстрі). Серед розшукуваних є хлопчик, якого не можуть знайти ще з 2016-го. Йому наразі вже 8 років, але він привернув до себе увагу органів влади, коли йому було лише півтора. Найчастіше таких неповнолітніх розшукують у контексті справ щодо позбавлення батьківських прав», – зазначають у компанії.

Загалом виділяють 16 причин розшуку. Найбільше осіб переховуються від органів досудового розслідування – їх 31% від загальної кількости. Від прокуратури переховуються 19% людей, а від суду – 15%.

Після анексії Криму та початку війни в рази збільшилася кількість дезертирів, яких досі не знайдено. З 2014-го їх залишилося 3,5 тисячі, а з 2015 року – 2,3 тисячі. Наразі за всі роки налічується ціла бригада дезертирів – 6,1 тисячі осіб. До речі, 96% осіб потрапили у цей список саме у 2014-2015 роках, і їх досі розшукують.

«Українські органи влади найбільше розшукують людей в Автономній Республіці Крим (23%) – 11,8 тисяч людей від загальної кількости. На другому місці – розшук людей у Донецькій області (16%) – 8 тисяч осіб. Київ з 11% опинився на третьому. Так, у столиці розшукують 5,7 тисяч людей. Луганщина потрапила на четверту сходинку (7%), там шукають 3,7 тисяч осіб. А от п’яте місце за кількістю розшукуваних розділили між собою одразу чотири області: Вінницька, Запорізька, Одеська та Харківська», – йдеться у дослідженні.

Коментарі