Новини

Майже двісті споруд та 212 земельних ділянок є власністю УПЦ МП на Буковині

Так, Чернівецька область займає шосте місце в Україні за кількістю таких об’єктів.

Архівне фото «Шпальти»

Незалежний антикорупційний центр «NGL.media» та ІТ-компанія «YouControl» зібрали інформацію про всю нерухомість, зареєстровану на Українську православну церкву Московського патріархату (УПЦ МП) в Україні. Дані взяті з держреєстрів станом на травень 2023 року.

Про це йдеться на сайті «NGL.media».

Однією з основних проблем у випадку УПЦ МП «NGL.media» називає те, що такої юридичної особи немає. Однак є окремі парафії, єпархії тощо. Загалом близько 10 тисяч юридичних осіб.

Якщо їхню діяльність вирішать заборонити, то треба буде з ними всіма судитися.

Мапа Чернівецької области зі спорудами та земельними ділянками, якими володіє УПЦ МП/сайт «NGL.media»

«Близько половини українців підтримує повну заборону УПЦ МП, натомість лише менш ніж 7% вважають, що ця церква має діяти без будь-яких обмежень. При цьому майже 60% підтримують позбавлення УПЦ МП майна, яке перебуває у державній чи комунальній власності», – наголошують в Антикорупційному центрі.

УПЦ МП володіє 198 спорудами та 212 земельними ділянками на Буковині. Так, Чернівецька область займає шосте місце в Україні за кількістю таких об’єктів.

Інфографіка: сайт «NGL.media»

Крім цього, церква, яку підозрюють у зв’язках із росією, має у власності 138 гектарів землі. Серед ділянок, якими володіє УПЦ МП на Буковині, є державні, комунальні та приватні.

Інфографіка: сайт «NGL.media»

Аби ознайомитися з мапою та переліком нерухомости УПЦ МП, перейдіть за посиланням.

Коментарі