Новини

Із вересня уряд скасує виплати ВПО, чий майновий стан не потребує допомоги: що відомо

У разі незгоди переселенці можуть оскаржити таке рішення органу соцзахисту або надати підтверджувальні документи та продовжувати отримувати виплати.

Виплати для внутрішньо переміщених осіб, які нині перебувають в Україні, подовжать ще на пів року – до кінця січня 2024-го.

Відповідну постанову ухвалили на засіданні Кабміну 11 липня, повідомляє Мінсоцполітики.

«Звертаємо увагу, що громадянам для продовження виплат жодних додаткових дій вчиняти не потрібно, виплати продовжуватимуться автоматично», – наголосили у міністерстві.

Водночас виплати не продовжать особам, які повернулися в покинуте місце проживання або перебувають за кордоном понад 30 календарних днів поспіль без обґрунтованих причин. Наприклад, коли людина перебувала у службовому відрядженні або на стажуванні, перебувала на лікуванні або реабілітації, доглядала хвору дитину чи оздоровлювала її.

Крім того, виплати не продовжуватимуть особам, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі або засуджені за колабораціонізм.

Хто залишиться без виплат

З 1 вересня допомогу не продовжать для громадян, чий майновий стан дозволяє здійснювати суттєві витрати без коштів держави.

Зокрема з 1 вересня виплати припинять тим переселенцям, які з моменту ухвалення постанови:

− придбали новий транспортний засіб, із року випуску якого минуло менше п’яти років (окрім автомобілів, придбаних волонтерами та переданих на потреби оборони країни);

− придбали на суму понад 100 тисяч гривень земельну ділянку, квартиру, будинок (окрім житла, отриманого коштом державного чи місцевого бюджету);

− мають на депозитному банківському рахунку кошти загальною сумою понад 100 тисяч гривень;

− придбали іноземну валюту (крім валюти, отриманої від благодійних організацій або придбаної для оплати медичних, соціальних, освітніх послуг), а також банківські метали на загальну суму понад 100 тисяч гривень;

− мають у власності житло, розташоване на територіях, де не ведуть активні бойові дії або які є окупованими, площею понад 13,65 квадратного метра на одного члена сім’ї.

«Якщо за результатами перевірки отримувачів через державні реєстри ухвалять рішення про припинення допомоги, громадянину про це повідомлять. У разі незгоди він може оскаржити таке рішення органу соцзахисту або, можливо, надати підтверджувальні документи та продовжувати отримувати виплати», – пояснили в Міністерстві.

У Мінсоцполітики звернули увагу, що постанова надає можливість отримувати допомогу внутрішньо переміщеним особам, у яких народилися діти після переміщення.

Також людина зможе дистанційно відмовитися від статусу внутрішньо переміщеної особи без особистого звернення до органу соціального захисту населення.

Згідно з ухваленими змінами, виплати допомоги внутрішньо переміщеним особам здійснюватимуть 15-го та 28-го числа кожного місяця. Нововведення для одержання допомоги не впливають на отримані до 1 серпня 2023 року кошти.

Розмір державної допомоги

Допомогу призначають на шість місяців та виплачують щомісячно одному з членів сім’ї з розрахунку на кожного члена родини:

− для осіб з інвалідністю та дітей ‒ 3 тисячі гривень;

− для інших осіб ‒ 2 тисячі гривень.

Для таких родин допомогу можуть призначити ще на 1 шестимісячний період, якщо там є:

− діти з інвалідністю;

− особи, які доглядають за особою з інвалідністю;

− особи пенсійного віку;

− які мають трьох і більше дітей віком до 18 років;

− неповнолітні та малолітні діти, які прибули без супроводу законного представника;

− якщо сукупний дохід на одного члена сім’ї не перевищує 4 прожиткових мінімумів.

Але допомогу не призначатимуть, якщо впродовж трьох місяців до звернення член родини здійснив суттєві витрати чи оплатив послуги на суму від 100 тисяч гривень одним платежем.

Коментарі