Новини

Україна та ще три країни подали позов до Міжнародного суду ООН проти Ірану через катастрофу МАУ

До суду також подали Канада, Велика Британія та Швеція. 

Фото: Міністерство закордонних справ України

Україна, Канада, Швеція та Велика Британія 4 липня подали позов проти Ірану до Міжнародного суду ООН. Тегеран звинувачують у порушенні Монреальської конвенції у зв’язку зі збиттям літака МАУ 2020 року.

Про це йдеться у спільній заяві Міжнародної групи з координації допомоги жертвам рейсу PS752. Її оприлюднили на сайті Міністерства закордонних справ України.

«Іран не відповів на нашу вимогу щодо створення арбітражу для вирішення цього спору, який ми надіслали 28 грудня 2022 року. Як наслідок, цього тижня в Гаазі ми спільно подали позов до Міжнародного суду ООН, тим самим розпочавши провадження проти Ірану у зв’язку з порушенням ним Конвенції про боротьбу з незаконними актами, спрямованими проти безпеки цивільної авіації 1971 року», — йдеться у заяві чотирьох країн.

Також автори заяви зауважують, що спільний позов до Міжнародного суду відображає їхню непохитну відданість досягненню прозорости, справедливости та відповідальности для всіх сімей жертв рейсу PS752.

Довідка

Вранці 8 січня у Тегерані незабаром після зльоту розбився літак Boeing 737 Міжнародних авіаліній України. Всі пасажири та члени екіпажу загинули. Лайнер зі 177 людьми прямував до Києва з аеропорту Імама Хомейні.

На борту перебували громадяни з України, Ірану, Канади, Швеції, Великої Британії, Німеччини та Афганістану. Після декількох днів заперечень іранська влада визнала, що український літак був помилково збитий зенітно-ракетним комплексом протиповітряної оборони.

Коментарі