Новини, Репортаж

Гранати у щелепу «путіну», стрільба та забіг: на Буковині провели спортивний захід для молоді «Стежка Шухевича»

Найголовніша частина заходу — забіг лісовим маршрутом «Стежка Шухевича» довжиною 7 кілометрів. 

У суботу, 1 липня, у селі Добринівцях на Буковині влаштували спортивно-патріотичний захід для молоді — «Стежка Шухевича». Його провели до дня народження українського націоналіста Романа Шухевича.

Захід організувала громадська організація «Тактична група 4.5.0». Волонтери ГО постійно проводять військові вишколи для молоді у Добринівцях, співпрацюючи з військовими інструкторами з 1 ОМБ «Вовки Да Вінчі».

У спортивному заході взяли участь понад 10 команд по 5 осіб та ще кількадесят індивідуальних учасників. Дітей до 14 років супроводжували батьки.

Спершу учасники мали пробігти маршрут «Стежка Шухевича» довжиною 7 кілометрів. Він проходив через лісову місцевість. На середині маршруту учасників чекали інструктори, які перевіряли дотримання правил.

Час прибуття учасників фіксували на великому таймері біля фінішної лінії. Першим «стежку» пробіг Роман Грищук, який долав її самотужки, без команди. Він прибув на фініш на 30-ій хвилині.

«Я очікую завжди в змаганнях перемогти себе. Сьогодні я виграв, багато разів досі я програвав», — каже Роман.

За його словами, дорога доволі важка. Стежкою трапляються яри, поламані дерева.

«Часом боїшся, що на розгоні можеш влетіти в якесь дерево. Але що важке — то для нас цікаве, то для нас корисне», — розповідає переможець.

Олександр Паращук, голова ГО «Тактична група 4.5.0», розповів «Шпальті», що ідея заходу «Стежка Шухевича» пішла від популярного серед військових та силових структур змагання «Мерфі-челендж».

Олександр Паращук

«Оскільки ми є українські націоналісти, то всі подумали: «А хіба в Україні немає гідної особистости, на честь якої ми зробили б такий захід?» Тоді перечитали історію Романа Шухевича — і вирішили започаткувати. Напевно, це — єдиний захід такого типу в Україні», — каже Паращук.

Довідка:

«Комплекс Мерфі» вигадав військовослужбовець США Майкл Мерфі, який загинув на війні в Афганістані 2005 року. Суть змагання в тому, щоб за годину у бронежилеті пробігти понад три кілометри, виконати сотню підтягувань, 200 відтискань та 300 присідань. Після смерти Мерфі його вправи стали челенджем, який охочі в силових структурах виконують щороку 25 травня в пам’ять про загиблих воїнів в Афганістані.

Після забігу учасники складали тести на знання історії України. Також підлітки змагалися на швидкість із розбору автомата та підтягувалися на брусах. Окремо в лісі для охочих організували змагання зі стрільби. Все проводили кваліфіковані інструктори — колишні або чинні військові.

А для молодших учасників влаштували захід із метання гранат у щелепу «потворі».

«Взагалі гарним результатом цього заходу буде, якщо певна частина учасників змінить свою позицію, своє ставлення до життя. Це буде наша нагорода», — зазначає Олександр Паращук.

По обіді учасників пригощали польовою кухнею: картоплею, сосисками та банушем. А найкращим вручили призи. Основні з них надало АТ «Чернівцігаз». Також під час заходу компанія передала військовим підсилювачі для дронів.

«Упродовж багатьох років ми співпрацюємо з націонал-патріотичним табором «Добринівці». Фактично ті люди, які пройшли вишкіл у цьому таборі, нині боронять нашу державу, завдяки їм ми зараз тут», — каже Горда Віктор, керівник АТ «Чернівцігаз».

Під час заходу компанія передала батальйону «Вовки Да Вінчі» підсилювачі для бойових дронів.

Коментарі