Новини

Чехія запроваджує нові умови фінансової допомоги для українців з 1 липня

Для українців, які шукають притулку, скасують окремі виплати.

Фото: radek-kozak/unsplash

Чехія запровадить нові умови допомоги для українців, які набудуть чинності 1 липня. Зміни стосуватимуться фінансової допомоги й забезпечення житлом.

Про це повідомляє Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Так, для українців, які шукають притулку, скасують окремі виплати. Діятиме лише комплексна фінансова допомога, що передбачатиме витрати на житло й інші потреби. Також вимушені переселенці зможуть отримувати прожитковий мінімум розміром 3130 крон (5200 гривень) після того, як мине 150 днів із моменту надання тимчасового захисту.

А «солідарні виплати» надаватимуть тільки тим власникам житла, які прихистили українців і проживають із ними разом. До того ж суму виплат зменшать: вона становитиме 2400 крон, замість 3000. Водночас допомогу перестануть виділяти тим, хто поселив біженців, але не живе з ними.

Натомість громадянам України пропонують укласти договір про оренду й самостійно оплачувати житло зі своєї комплексної допомоги.

Щодо соціального житла, то його надаватимуть на 150 днів із моменту отримання тимчасового захисту. Якщо цей термін станом на 1 липня буде вже вичерпаний, українці зможуть жити безоплатно ще 90 днів.

Після цього біженці, які не входять до категорії вразливих осіб, повинні домовитися із власником про оплату житла або знайти нове.

Коментарі