Новини

«Це новий туристичний магніт»: На Хотинщині відкрили лавандове поле та завод з виготовлення ефірних олій

Лавандове поле та завод з перероблення рослин розширять туристичні маршрути на Буковині та змінять структуру економіки громади.

У Білівцях Хотинської громади відкрили 15-гектарове лавандове поле та завод з виготовлення ефірних олій. Для туристів влаштували фотозони та локації для відпочинку. Поруч із полем на базі фермерського господарства – завод із вироблення ефірної олії: будуть переробляти лаванду та інші трав’янисті рослини.

Голова Хотинської громади Андрій Дранчук розповів Шпальті, що у їхній громаді відкрили нову туристичну локацію і це є знаковим для району та області.

«Ви знаєте, що Хотинська громада раніше асоціювалася з Хотинською фортецею. Зараз ми хочемо трохи розширити наші туристичні маршрути й сьогодні презентуємо лавандове поле. Вважаємо, що воно є одним із найбільших в Україні. Якщо ні — ми його досадимо і буде найбільше», – зазначив він.

За словами голови громади, село Білівці одне з перших від Чернівців і це важливо, що тут відкрили локацію для туристів.

Поле висадив приватний підприємець. А на базі фермерського господарства створили завод з перероблювання лаванди. Це сімейний бізнес – власники поля Віктор Гуцул з дружиною, а створення заводу фінансувало фермерське господарство батька дружини.

Віктор Гуцул у коментарі Шпальті розповів, що досить довго шукав ідею для власної справи. Рідні підтримали його ідею з висадки лаванди.

Лавандове поле засадили ще 2020 року, і лише цьогоріч воно повноцінно розквітло. Це морозостійка, вузьколиста лаванда, яку використовують здебільшого в фармацевтиці. Головна ідея – перероблення та виготовлення ефірної олії.

«Два тижні тому ми встановили обладнання заводу та тестували його. Коли лаванда відцвіте, це орієнтовно через місяць, будемо переробляти її в ефірну олію», – каже Віктор Гуцул.

Обладнання закупили у виробників з Хорватії. Це унікальна лінія в Україні з виготовлення ефірної олії з трав’янистих рослин. Потужності заводу нині — це дві цистерни по 1,5 тонни та цистерна на 600 — 770 кілограмів для сировини. Вони дозволяють переробити лаванду з 15 гектарів площі. За потреби потужності будуть збільшувати.

Ефірну олію планують збувати на фармацевтичні препарати. За словами власника поля, вони вирощують екопродукт

«Ми не обробляємо лаванду хімікатами, це механічна робота. Це екологічно чистий продукт», – каже Віктор Гуцул.

Голова Хотинської громади каже, відкриття заводу дуже важливо для громади та области. 

«Війна триває, і ми всі разом допомагаємо ЗСУ. І те, що бізнес залишився на місцях, не виїхав з України, це для нас дуже важливо. До повномасштабного вторгнення міська рада готувала проєкти на державний фонд регіонального розвитку з облаштування такого зводу, але через війну ДФРР немає фінансування. Бізнесмен зрозумів правильність ідеї та за власні кошти відкрив завод», – зазначив голова ОТГ.

Крім того, відкриття цього економічного проєкту важливе для громади.

«Специфіка громади — це садівнича галузь і зернові культури. Нині, маючи завод з перероблення трав’янистих рослин, міняється структура всієї економіки — Буковини, й Хотинської громади зокрема Це дасть можливість малим фермерським господарствам вирощувати лаванду і мати пряму вигоду з цього», – зазначив голова громади. 

Також він зазначив, що в майбутньому в Білівцях планують створити велику туристичну локацію. Хочуть поєднувати її максимально з туристичним маршрутом Хотинської фортеці.

 

Коментарі