Новини

Окупанти підірвали Каховську ГЕС: що відомо

Держприкордонслужба поширила відео, яке свідчить про те, що майже вся ГЕС пішла під воду. Станом на 10 ранку з Херсона евакуювали 742 людини.

Каховська ГЕС. Фото: Генштаб ЗСУ

Російська окупаційна армія підірвала Каховську гідроелектростанцію в Херсонській області.

Про це повідомили в оперативному командуванні «Південь».

«Російськими окупаційними військами здійснено підрив Каховської ГЕС. Наразі уточнюється масштаб руйнування, швидкість і обсяги води, ймовірні райони підтоплення. Всі служби працюють. Ситуація відстежується», — йдеться у повідомленні ОК «Південь».

Каховську ГЕС вщент зруйновано зсередини внаслідок підриву машинної зали. Станція відновленню не підлягає. Про це повідомила енергетична компанія «Укргідроенерго».

Водночас у компанії додали, що неконтрольоване зниження рівня водосховища є додатковою загрозою для тимчасово окупованої Запорізької АЕС. Також Держприкордонслужба поширила відеозапис, який свідчить про те, що майже вся ГЕС перебуває під водою.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що підтоплення загрожує до 80 населеним пунктам регіону. Водночас голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін у своєму телеграмі пише, що у критичній зоні затоплення на правобережжі Херсонщини перебувають близько 16 тисяч людей.

У Міністерстві внутрішніх справ повідомили, що станом на 10 ранку евакуювали з Херсона 742 людини.

«Працюємо. Допомагаємо громадянам на звільненій правобережній частині Херсонщини. Переживаємо за наших людей, які залишилися на тимчасово окупованій лівобережній частині регіону, бо для російських терористів життя не має жодної цінності», – каже міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко.

У МВС додали, що вода продовжує прибувати та розмиває деякі дороги, що унеможливлює проїзд до окремих населених пунктів. Через це евакуаційні групи шукають інші шляхи.

Коментарі