Репортаж

Сучасний крій, лелітки та зав’язка на бантик: у Чернівцях показали відтворену вишиту сорочку Ольги Кобилянської

Також у Музеї вишиванки відбулася виставка «Врятовані». На ній представили врятовані українськими військовими вишиті сорочки та рушники з деокупованих сіл Харківщини.

Сьогодні у Музеї вишиванки мало не кожен та кожна були у вишитій сорочці

Сьогодні, 18 травня, у Всесвітній день вишиванки, в рамках проєкту «Вишивка в одязі видатних українців» у Чернівецькому музеї вишиванки показали відтворену вишиту сорочку буковинської письменниці Ольги Кобилянської.

Засновниця Всесвітнього дня вишиванки Леся Воронюк у коментарі для Шпальти сказала, що не просто так цьогоріч обрали для відтворення вишиту сорочку саме Ольги Кобилянської.

«Уже є деякі відтворені сорочки української еліти. Зокрема Степана Бандери, Лесі Українки, Тараса Шевченка, Івана Франка. Обрали сорочку Кобилянської тому, що цьогоріч виповнюється 160 років із дня народження письменниці. Також це видатна українська, зокрема буковинська, літераторка», – розповідає Леся Воронюк.

Засновниця Всесвітнього дня вишиванки Леся Воронюк

Крім цього, додає вона, згодом відтворена вишита сорочка Ольги Кобилянської стане частиною експозиції Музею вишиванки.

Голова громадської організації «Вишивка в одязі видатних українців» Тетяна Зез зазначила, що метою проєкту є ознайомлення вишивальниць та поціновувачів вишивки з видатними українцями й українками.

«Це не просто написати текст. Ми показуємо, як українська інтелігенція у XIX-XX століттях показувала себе як українців. Вони, власне, демонстрували це через український народний одяг», – наголошує Тетяна Зез.

Голова ГО «Вишивка в одязі видатних українців» Тетяна Зез

За носіння вишитої сорочки, веде далі голова ГО «Вишивка в одязі видатних українців», у центральних регіонах України московити могли посадити за ґрати. Та попри все, каже вона, українська еліта просувала свої національні інтереси, боролася за ідентичність.

Тетяна Зез також представила теку «Вишивка в одязі видатних українців». У ній на лицьовій стороні 36-ї сторінки розташували відомості про вишиту сорочку та діяльність Ольги Кобилянської.

Тетяна Зез тримає у руках теку «Вишивка в одязі видатних українців»

А на тильній – фото пані-посла проєкту Римми Зюбіної, вбраної у відтворену вишиту сорочку Ольги Кобилянської, та схему для вишиття.

«Це буковинська сорочка, прикрашена лелітками, і зав’язана на маленький бантик. Її відтворювала вишивальниця з Нового Роздолу. Схеми розробила голова ГО “Борщівська народна сорочка”. Ми взяли сучасний крій, який відповідає отому старовинному, що зберігається у музеї. Тобто візуально ми відтворили те саме», – розповіла про відтворену вишиту сорочку Ольги Кобилянської Тетяна Зез.

Леся Воронюк вбрана у відтворену вишиту сорочку Ольги Кобилянської

Власницею першої візуальної копії вишитої сорочки Кобилянської стала Леся Воронюк.

Вона поділилася зі Шпальтою історією виставки «Врятовані». Так, українські військовослужбовці передали до Музею вишиванки врятовані вишиті сорочки та рушники з деокупованих сіл Харківщини.

«В одному із сіл була вщент зруйнована школа з невеличким музеєм. Усе, що військові змогли врятувати, передали нам. Це автентичні речі, яким по 80-100 років», – резюмує Леся Воронюк.

Виставка «Врятовані»

«Це автентичні речі, яким по 80-100 років»

 

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі