Новини

На Євробаченні перемогла співачка Loreen зі Швеції, український гурт TVORCHI став шостим

Виконавець із Молдови подякував Україні за мир у його країні, а в перформансі минулорічних переможців Kalush Orchestra взяла участь принцеса Уельська Кейт Міддлтон.

Фото PHIL NOBLE, REUTERS

На пісенному конкурсі «Євробачення-2023» перемогла представниця Швеції — виконавиця Loreen із піснею «Tattoo». Швеція отримала 583 бали: 340 від журі та 243 від глядачів, повідомляє Громадське.

Друге місце посіла Фінляндія (526 балів), яку представляв виконавець Käärijä з піснею «Cha Cha Cha».

На третьому місці — Ізраїль (326 балів), представляла Ноа Кірел із піснею «Unicorn».

Loreen стала переможницею вдруге — вона вже вигравала від Швеції на «Євробаченні» у 2012 році з піснею «Euphoria». Гурт TVORCHI, який представляв Україну, посів 6 місце, отримавши 243 бали: 54 від журі та 189 від глядачів.

Після російського обстрілу Тернополя TVORCHI написали плакат із написом «Ternopil» і продемонстрували його в етері «Євробачення», коли камера показувала ложу української делегації. А учасник «Євробачення-2023» від Молдови Паша Парфеній після свого виступу вигукнув: «Україно, дякую за мир у Молдові!».

Найбільше балів Україні дали журі Чехії (12) та Італії (10).

Українське національне журі поставило найвищі бали учасникам зі Швеції (12), Литви (10) та Австралії (8). Далі за спаданням бали віддали Чехії (7), Польщі (6), Естонії (5), Великій Британії (4), Словенії (3), Італії (2) та Ізраїлю (1 бал).

Глядачі з України поставили найвищі бали Польщі (12), Фінляндії (10) та Хорватії (8). Далі за спаданням — Норвегія (7), Молдова (6), Велика Британія (5), Литва (4), Швеція (3), Чехія (2) та Ізраїль (1 бал).

Пісенний конкурс цьогоріч відбувався у британському Ліверпулі, але проходив від імені України — це, зокрема, проявилося в перформансах, якими розважали глядачів при відкритті шоу та під час процесу голосування.

Під час «Параду прапорів» виступили переможниця «Євробачення-2016» Jamala, представники України на конкурсі Go_A, Тіна Кароль та Verka Serduchka. А в перформансі Kalush Orchestra під час відкриття фіналу «Євробачення» навіть узяла участь принцеса Уельська Кейт Міддлтон — ролик, у якому вона грає на фортепіано, з’явився під час виступу гурту з піснею «Stefania».

Коментарі