Новини

Українцям із зони бойових дій та окупації спростили реєстрацію місця проживання

Тепер вони можуть зареєструвати місце нового проживання без зняття реєстрації зі свого попереднього дому.

Жителі тимчасово окупованих територій України та регіонів, де тривають або велися бойові дії, можуть зареєструвати місце нового проживання без зняття з реєстрації місця свого попереднього проживання. Відповідний закон підписав президент Володимир Зеленський.

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Крім того, такі особи можуть оформити, обміняти документи, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, або документи, що посвідчують особу та підтверджують її спеціальний статус, вклеїти фото після досягнення відповідного віку в паспорт громадянина України, звернувшись до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сферах міграції.

Закон також передбачає спрощену процедуру реєстрації місця проживання дітей-переселенців на період тимчасової окупації. Місцем їхньої реєстрації будуть вважати зареєстроване місце проживання їхніх батьків чи інших законних представників або ж одного з них, з ким мешкає дитина. Якщо місце проживання батьків або інших законних представників дитини зареєстроване або задеклароване за різними адресами, потрібно подати письмову заяву законного представника, з яким мешкає дитина.

За словами Лубінця, цей закон сприятиме захисту прав громадян України та спростить їхній доступ до соціальних, адміністративних й інших гарантованих державою послуг.

Коментарі