Новини

В Україні створили чат-бот «Буду мамою» з інструкціями, як отримати безплатний супровід вагітності

Скористатися чат-ботом можна у Тelegram та Viber.

Фото: Ashton Mullins, unsplash.com

В Україні запрацював чат-бот «Буду мамою» про безоплатні медпослуги для майбутніх мам та немовлят.

Про це повідомляє Національна служба здоров’я.

Проєкт створили ГО «Ліки Контроль» і БФ «280 днів» за підтримки USAID. Бот створили на основі відкритих даних і у співпраці з лікарями, зазначають у Мінцифри.

«Це цифровий сервіс для вагітних. Він містить алгоритм дій щодо того як отримати безоплатний супровід вагітності, медичну допомогу при пологах і неонатальні послуги за Програмою медичних гарантій», – йдеться у повідомленні НСЗУ.

Чат-бот доступний у Telegram і Viber. Жінка має вказати тиждень вагітності в застосунку, а бот надасть перелік необхідних обстежень і вкаже найближчі пологові, де ці послуги надають безоплатно.

Чат-бот також містить документи-памʼятки, які мають допомогти захистити права жінок на безоплатні медичні послуги, а також перелік «червоних прапорців», які вказують на необхідність звернення до лікаря.

У Програму медичних гарантій у 2023 році входить 41 пакет медичних послуг, які українці можуть отримати безоплатно. Допомога при пологах безоплатна у всіх медзакладах, які мають договір із НСЗУ, незалежно від місця реєстрації пацієнтки. 

НСЗУ сплачує понад 15 тисяч гривень за пологи, а за комплексні послуги для матері й немовляти – майже 20 тисяч. У тариф входить комплексна послуга, включно зі знеболенням та необхідними маніпуляціями.

Коментарі