Новини

ПАРЄ визнала депортацію українських дітей до росії геноцидом

Тепер усі випадки примусового вивезення росією українських дітей на свою територію мають розслідувати, а всі причетні — понести відповідальність.

Фото: Vincent Kessier/Reuters

Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, де йдеться про те, що, згідно з нормами міжнародного права, примусова депортація – це ознака геноциду.

Тепер усі випадки примусового вивезення росією українських дітей на свою територію мають розслідувати, а всі причетні — понести відповідальність.

Про це повідомив член делегації України у ПАРЄ Олексій Гончаренко.

Він зазначив, що вперше в офіційному документі такого рівня згадали термін «геноцид» стосовно дій росії.

Крім цього, ПАРЄ вітає рішення Міжнародного кримінального суду щодо ордера на арешт президента росії володимира путіна та уповноваженої при президентові російської федерації з прав дитини марії львової-бєлової.

«І це одне з найголовніших рішень ПАРЄ в цій резолюції. Не всі члени ПАРЄ є країнами, які ратифікували Римський статут (статут, за яким виданий арешт путіна). І саме ухвалення цієї резолюції розширює коло країн, де путін офіційно вважається підозрюваним у військових злочинах», – наголосив Гончаренко.

Самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка теж визнали причетним до примусової депортації дітей та дорослих із тимчасово окупованих українських територій, повідомив член делегації України у ПАРЄ.

«Це автоматично робить Лукашенка винним у геноциді, який провадить росія в Україні», – резюмує Олексій Гончаренко.

 

Коментарі