Новини

У Дії запрацює послуга «єВідновлення»: українці отримають кошти на ремонт зруйнованого житла

Пріоритет щодо компенсацій надаватимуть учасникам бойових дій, сім’ям загиблих військовослужбовців, мобілізованим до армії, багатодітним родинам та людям з інвалідністю.

Фото: Єфрем Лукацький

З 10 травня у Дії запрацює новий електронний сервіс «єВідновлення», де можна буде отримати кошти на ремонт зруйнованих будинків.

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

За ці кошти можна придбати будівельні матеріали чи оплатити послуги підрядника. Суму компенсації буде визначати спеціальна комісія, а кошти перераховуватимуть на спецрахунок у банку.

Отримати компенсацію зможуть усі українці, чиє житло пошкоджене внаслідок бойових дій та підлягає відновленню. Однак пріоритет у компенсації матимуть учасники бойових дій, сім’ї загиблих військовослужбовців, мобілізовані до армії українці, багатодітні родини та люди з інвалідністю.

Відшкодування стосується приватних будинків, квартир та інших житлових приміщень, наприклад, кімнат у гуртожитку.

Як отримати допомогу

− Подати інформаційне повідомлення про пошкоджене майно. Це можна зробити на порталі чи в застосунку «Дія», а також через ЦНАП або в нотаріуса.

− Далі потрібно відкрити рахунок «єВідновлення» в одному з банків-учасників програми. Це можна зробити в банківському застосунку або відділенні банку.

− Після цього слід подати заяву на компенсацію в Дії.

− Її розгляне спеціальна комісія, створена при органі місцевого самоврядування, яка проведе обстеження пошкодженого майна, внесе дані про нього в реєстр та визначить вартість його відновлення.

− Строк розгляду заяви та ухвалення рішення щодо компенсації не мають перевищувати 30 календарних днів з дня її подання. Використати компенсацію можна буде впродовж одного року з моменту її нарахування.

Кошти для компенсацій візьмуть з державного бюджету та від міжнародних донорів і кредиторів.

Коментарі