Новини

В Україні уклали угоду з американською компанією про будівництво 20 атомних енергоблоків

Вони допоможуть замінити зруйновані російськими ракетними атаками джерела живлення української енергетики.

Фото flickr.com

Енергоатом та Holtec International домовилися про будівництво в Україні до 20 атомних енергоблоків з реакторами SMR-160. Про це йдеться на сторінці державного підприємства «НАЕК «Енергоатом» у фейсбуку.

Президент «Енергоатому» Петро Котін та виконавчий директор американської компанії Holtec International Кріс Сінгх уклали угоду про співробітництво у розгортанні малих модульних реакторів (ММР). Петро Котін підписав договір в Києві, а Кріс Сінгх – у Камдені, штат Нью-Джерсі, США.

Очільник енергетичного відомства зазначив, що «спорудження в Україні ММР не тільки сприятиме зміцненню енергетичної безпеки держави, але й дасть можливість замінити зруйновані російськими атаками теплоенергетичні потужності й досягнути цілей декарбонізації.

Угода передбачає будівництво до 20 реакторів SMR-160, з реалізацією першого пілотного проєкту і виходу на мінімальну регульовану потужність реактора та підключення до мережі до березня 2029 року. Впровадження малих модульних реакторів допоможе й у заміщенні зруйнованих внаслідок російської агресії теплоенергетичних потужностей.

Крім того, зазначені проєкти потребують значних інвестицій у вітчизняну енергетику загалом й атомну зокрема. Задля їх реалізації та кращої координації дій буде створений Спільний проєктний офіс, в якому працюватимуть не лише представники НАЕК «Енергоатом» та Holtec International, а й Держатомрегулювання, ДНТЦ ЯРБ та Міненерго України та всесвітньо відомих компаній Mitsubishi, Hyundai та інших.

Коментарі