Новини

В Україні створять Єдиний реєстр депортованих осіб: що це означає

Місцеві органи влади проводитимуть роз’яснювальну роботу населенню про важливість передачі будь-якої інформації про зниклих дорослих і дітей. 

Фото: Укрінформ

Кабінет Міністрів України ухвалив постанову, яка затверджує створення, ведення та доступ до відомостей Єдиного реєстру депортованих осіб.

Про це повідомляє Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Так, міністерствам, центральним і місцевим органам влади, головам ОВА доручать щомісяця подавати до Національного інформаційного бюро (НІБ) інформацію про депортованих осіб.

Саме цей орган відповідатиме за збір і внесення таких даних до реєстру.

НІБ також матиме такі функції:

— забезпечення обміну інформацією з Міжнародним комітетом Червоного Хреста, Центральним агентством із розшуку й іншими міжнародними організаціями;

— представлення інтересів депортованих дітей, зокрема дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, з метою захисту їхніх прав та інтересів;

— надання МЗС усю необхідну інформацію для розшуку та повернення таких осіб.

У Мінреінтеграції додали, що місцеві органи влади зобов’язані проводити роз’яснювальну роботу серед населення про важливість передачі будь-якої відомої інформації про зниклих дорослих і дітей. Це дозволить зібрати якомога більше даних, а отже, полегшить їх пошуки та повернення.

Нагадаємо, за офіційними даними української влади, за рік війни росія депортувала з України понад 19 тисяч дітей. Із них 4390 вихованців спеціальних дитячих закладів – дітей-сиріт, напівсиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування.

За даними з відкритих джерел у рф, росіяни вивезли 744 тисячі дітей.

Коментарі