Новини, Репортаж

«Це проєкт не про смерть, а про життя»: у Чернівцях відкрили фотовиставку з історіями спортсменів, що загинули на війні з росією

У Чернівцях ця виставка триватиме до кінця квітня. Серед 150 історій є й про буковинських спортсменів, котрі загинули на російсько-українській війні.

Сьогодні, 20 квітня, у Чернівцях відкрили фотовиставку «Янголи спорту». Тут зібрали світлини та короткі історії про спортсменів, котрі загинули на російсько-українській війні, починаючи з 2014 року.

Серед 150 історій представлені й історії спортсменів із Буковини. Наразі їх є 18.

Ринг-анонсер обласної федерації боксу України Альбер Комарі розповів, що на фото зібрані не лише спортсмени, котрі пішли до лав ЗСУ, а й ті, в чий будинок потрапив снаряд чи ракета. Серед них є й історії дітей. До прикладу, 15-річна Марія Лебідь загинула внаслідок російського ракетного удару по житловій багатоповерхівці у Дніпрі. Вона займалася танцювальним спортом. Ще одна історія — про 11-річну гімнастку, що загинула в Маріуполі.

Один з ініціаторів фотовиставки — президент Спортивного комітету України Ілля Шевляк — розповів, що проєкт розпочали ще рік тому. На світлинах зображені чемпіони світу та Європи, переможці національних змагань з олімпійських і неолімпійських видів спорту, ветерани спорту та діти-спортсмени.

«Основна мета — вшанувати пам’ять спортсменів. Це проєкт не про смерть, а про життя. Подивіться на фотографії — там зображені світлі обличчя, молоді хлопці та дівчата, які віддали своє життя заради майбутнього України», – зауважує Ілля Шевляк.

Заслужений тренер та очільник Федерації карате Чернівецької области Олександр Пікулін розповів, що у цій експозиції є представники такого виду спорту, як карате.

«Один із них —це наш чернівчанин Яремчук Микола. Він загинув під час виконання бойового завдання під Бахмутом. Я вважаю, що потрібно висвітлювати героїв. Важливо розуміти, що їх ніхто не відокремлює від загальної кількости, але у цьому проєкті зібрали саме спортсменів»

На фотовиставці також були присутні родичі загиблих буковинців, які ділилися короткими історіями про воїнів. Серед них і батьки Миколи. Вони розповіли, що їхній син пішов на фронт добровольцем у листопаді після свого старшого брата. До війни він займався карате й працював тренером, а на фронті був командиром взводу десантників.

«Це був його вибір. Але він казав, що йде лише на рік. Цей рік у нас триває вічність…» – каже мати загиблого.


Серед відвідувачів виставки була й дружина загиблого дзюдоїста Кирила Тілєєва. Вона розповіла, що її чоловік був патріотом, тож третього дня повномасштабного вторгнення пішов добровольцем.

«Чоловік був справжнім патріотом, і це не порожні слова. На третій день після повномасштабного вторгнення він добровільно вступив до лав ЗСУ. Тоді Кирило казав, що по-іншому не може, і щоб я навіть не думала його відмовляти від цього»

Чоловік Тетяни Тілєєвої воював у складі 81-ої окремої аеромобільної бригади. Загинув 24 вересня минулого року під час контрнаступу на Донеччині.

Чернівці – не перше місто, де проводять таку фотовиставку. Як розповів Альберт Комарі, у нашому місті вона триватиме до 30 квітня. Подивитися на експозицію можна у Центрі культури «Вернісаж».

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі