Новини

Верховна Рада України спростила реєстрацію місця проживання дітей-переселенців

Відтепер під час тимчасової окупації місце реєстрації таких дітей буде зареєстроване як місце проживання їхніх батьків або інших законних представників, із ким проживає дитина.

Фото: Piron Guillaume/Unsplash

Верховна Рада підтримала законодавчу ініціативу Кабінету Міністрів, яка має на меті захистити права дітей ВПО, та ухвалила у другому читанні проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо зареєстрованого місця проживання неповнолітніх осіб на період тимчасової окупації російською федерацією території України».

Про це написав Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Відтепер під час тимчасової окупації місце реєстрації таких дітей буде зареєстроване як місце проживання їхніх батьків, інших законних представників або ж одного з них, із ким проживає дитина.

«Проблема полягає в тому, що діти ВПО під час отримання паспорта не мають реєстрації місця проживання, що, зокрема, ускладнює процедуру одержання довідки про взяття на облік ВПО (для цього необхідно подати документи, що підтверджують місце реєстрації на тимчасово окупованій території чи території проведення бойових дій) та доступ до інших адміністративних і публічних послуг», – зазначає Лубінець.

За його словами, через ці труднощі діти не могли отримати державну допомогу на проживання. Крім цього, було неможливо скористатися пільгою під час вступу до закладів вищої або професійної освіти.

Як пише Уповноважений, ухвалення цього закону спростить доступ дітей ВПО до гарантованих державою соціальних, адміністративних та інших послуг.

Коментарі