Новини

У Чернівцях за перший квартал відсортували і реалізували 220 тонн сміття

Однак у Чернівціспецкомунтрансі зауважують, що не всі чернівчани користуються розподільними контейнерами для сміття.

Фото: John Cameron/Unsplash

Заступник міського голови Ігор Крохмаль на своїй сторінці у фейсбуку повідомив, що за перший квартал (із січня по березень) міське комунальне підприємство «Чернівціспецкомунтранс» відсортувало і реалізувало 150 тонн ПЕТ (поліетилентерефталату) і 70 тонн скла.

«Чистий прибуток цього кварталу — приблизно 1,5 млн грн. Один мільйон – це чистий прибуток від продажу відсортованої сировини», – пише Крохмаль.

У коментарі для Шпальти директор МКП «Чернівціспецкомунтранс» Роман Жулепа сказав, що сировину для сортування спершу везуть на полігон. Водночас очільник комунального підприємства зазначає, що не всі чернівчани користуються розподільними контейнерами для сміття.

«Не всі люди свідомі. Більшість досі викидає в баки все змішано. Для того, аби зменшити навантаження на екологію, ми змішане сміття — ПЕТ-пляшки, скло, поліетилен — відбираємо і реалізуємо. Підприємство від цього отримує дохід», — наголошує директор Чернівціспецкомунтрансу.

Архівне фото Шпальти

За словами Романа Жулепи, МКП «Чернівціспецкомунтранс» займається сортуванням сміття з листопада 2021-го. Однак, каже директор підприємства, через впровадження воєнного стану та перебої з електроенергією заводи, які переробляють сміття, зупинилися. Тому, як повідомляє пан Жулепа, попиту на сировину не було.

Директор Чернівціспецкомунтрансу каже, що наразі підприємство використовує техніку, яку закупило власним коштом у 2021 і 2022 роках.

«Ми придбали два бульдозери в кінці 2021-го. У 2022-му купили новий екскаватор, який нам потрібен для полігону. Також нам передали самоскид “КамАЗ”, який ми капітально відремонтували», — повідомляє Роман Жулепа.

Керівник міського комунального підприємства резюмує, що виторг за сортування сміття піде на капітальний ремонт адмінприміщення та ущільнювача побутового сміття. Крім цього, Роман Жулепа каже, що передбачене також відкриття центру управління відходами і закупівля сортувальної лінії.

Коментарі