Новини, Репортаж

У Центрі Миколайчука відкрили благодійну виставку робіт Петриківського розпису. ФОТО

Тут представили малюнки, а також гільзи, писанки, дощечки, тарілки та сопілки.

У Культурно-мистецькому центрі імені Івана Миколайчука презентували благодійну виставку-продаж Петриківського розпису. Крім власне малюнків, представили розмальовані гільзи, писанки, дощечки, тарілки та сопілки.

Виставку ініціював благодійний фонд «У кожного є талант».

«У січні минулого року ми поїхали з моєю командою знімати сюжет у місті Дніпрі та в селищі Петриківці. Тоді я не вивчав цього розпису і не знав, що це українське культурно-мистецьке надбання. Коли ми приїхали – я був дуже здивований. Нас зустріли дівчата з дитячої художньої школи імені Тетяни Пати… Я дізнався про особливості Петриківського розпису і почав його вивчати», – розповідає керівник благодійного фонду «У кожного є талант» Олексій Назаров.

За його словами, особливість виставки у тому, що роботи створювали вихованці та вчителі-майстри Петриківської дитячої художньої школи імені Тетяни Пати.

Паралельно з відкриттям виставки відбувся майстер-клас із розпису від художниці та арттерапевтки Ірини Попович.

«Майстер-клас організували з метою популяризації українського самобутнього мистецтва, а також залучення дітей з особливими освітніми потребами та дітей із внутрішньо переміщених сімей».

Ірина Попович адаптувала техніку, щоб кожна дитина могла створити свій малюнок та переконалася, що вона — творець. Художниця взяла складні сюжети та розбила їх на прості елементи так, аби кожен зумів відтворити Петриківський розпис.

«На якому художньому рівні дитина не була б, я вважаю, що мистецтво повинно бути доступним кожному».

Захід відбувся завдяки співпраці українсько-італійського проєкту «Разом з Україною».

Подивитися та придбати «петриківку» можна буде з 30 березня по 14 квітня.

Увесь виторг спрямують на забезпечення мистецької школи необхідними матеріалами та приладдям для навчання дітей.

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі