Новини

Рада ухвалила закон, який забороняє географічні назви, пов’язані з росією

Закон дозволить очистити суспільний простір від нав’язаних ідеологем.

Фото: mykyivregion.com.ua

Верховна Рада ухвалила законопроєкт, який забороняє давати географічним об’єктам назви, пов’язані з росією.

Законопроєкт №7253 підтримали 248 народних депутатів.

Закон забороняє назви, що звеличують або символізують саму росію, її визначні історичні та культурні місця, міста, дати, події, російських діячів, які здійснювали військову агресію проти України та інших країн, а також переслідували дисидентів, зокрема, українських на тимчасово окупованих територіях.

Закон створює «чітку правову базу для остаточного завершення декомунізації та здійснення рішучої деколонізації і дерусифікації» української топонімії та стимулюватиме відповідну ініціативу органів місцевого самоврядування, кажуть автори законопроєкту.

Депутати зауважують, що закон дозволить очистити суспільний простір від нав’язаних ідеологем, а також встановить історичну справедливість і відновить українську історико-національну топоніміку, доповнить її іменами новітніх героїв.

«Ми маємо скинути цей колоніальний тягар, що нав’язувався нам багатьма десятиліттями, а то і століттями. І саме сьогодні є можливість створити нову ідентичність, подолати імперські колоніальні міфи, віднайти та утвердити ту історичну пам’ять, яка належить нам — українцям, щоб стати повноцінним господарем на своїй землі», — йдеться у пояснювальній записці.

Законопроєкт набуде чинності після того, як його підпише президент.

 

Коментарі