Репортаж

Менше місць для паркування та голограма Пієти: який вигляд матиме Центральна площа у Чернівцях

Міська рада представила результати Всеукраїнського конкурсу проєктів оновлення Центральної площі. Журі обрало переможця з-поміж 24 робіт.

Сьогодні, 20 березня, в Культурно-мистецькому центрі імени Івана Миколайчука представили результати конкурсних робіт щодо благоустрою Центральної площі. Головний архітектор міста Дмитро Домітрюк каже, що проведенню конкурсу передував зв’язок із чернівчанами.

«Ми проводили публічні консультації з мешканцями. Також розпочали спільний проєкт із Радою Європи. Там ми провели онлайн-консультації з містянами. Далі працювали з фокус-групами офлайн. Зібрали всі побажання чернівчан, які лягли в основу завдання конкурсної роботи».

Дмитро Домітрюк зазначає, що містяни хочуть бачити оновлену Центральну площу більш інклюзивною і з якомога меншою кількістю місць для паркування.

За словами Дмитра Домітрюка, до 24 березня всі охочі можуть прийти до Культурно-мистецького центру і на власні очі побачити конкурсні роботи. Крім цього, у книзі відгуків можна залишати свої пропозиції щодо благоустрою площі.

Пан Дмитро каже, що конкурс проводили на всеукраїнському рівні впродовж чотирьох місяців.

«Конкурс був відкритий, всеукраїнський. Робота над ним тривала чотири місяці. Ми отримали досить велику географію учасників. Серед 44 робіт на розгляд журі представили 24».

У фінал конкурсу вийшли три роботи. Перше місце зайняв проєкт авторського колективу з Чернівців, Дніпра та Києва. Назва переможця конкурсу – «010323».

«Попереду нас чекає дуже довгий шлях. Це лише конкурсна робота… А ще проєктування, заміна мереж. Сподіваємося, що за цей рік ми визначимо виконавця робіт. Із весни (наступного року – авт.) зможемо розпочати його реалізацію», – сказав заступник міського голови Василь Зазуляк.

Щодо відновлення Пієти, то заступник міського голови розповів, що зробити це неможливо, бо не збереглися креслення пам’ятника. За його словами, є лише світлини, за якими відтворити автентичність Пієти не вдасться.

«Переможний творчий колектив запропонував показати Пієту у вигляді голограми, аби люди розуміли, що тут колись був такий пам’ятник», – наголошує Василь Зазуляк.

Насамкінець заступник міського голови сказав, що пам’ятник Тарасові Шевченку залишиться на своєму місці. Замінювати його кимось чи модернізовувати не будуть.

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі