Новини

Аби буковинці та ВПО чули одне одного: в Чернівцях презентували проєкт для переселенців та місцевих жителів

Його реалізують у трьох громадах Буковини. Волонтери працюватимуть із дітьми, жінками та літніми людьми. Гуманітарну допомогу надаватимуть тим, кого відібрали за програмою. 

На фото Ігор Баб’юк, координатор Партнерства УНД

У Чернівцях презентували проєкт соціально-психологічної роботи з ВПО в трьох громадах Буковини. Його реалізуватимуть у Великому Кучурові, Недобоївцях та Сторожинці, а також у Чернівцях. 

У кожній із цих громад облаштують публічний простір. Там надаватимуть соціально-психологічну підтримку для ВПО та місцевих жителів, котрі опинилися в складних життєвих обставинах внаслідок війни.

На фото Тетяна Мосін

Координаторка проєкту соціально-психологічного напрямку Тетяна Мосін розповіла, що цей проєкт має на меті не лише співпрацю з внутрішньо переміщеними особами, а й із місцевими жителями.

«Ми працюватимемо з жінками, дітьми та людьми віком 60+. Це абсолютно різні категорії. Надаватимемо психологічні консультації, правові та інші. Зауважу, що робитимемо це не лише для ВПО, а й для місцевих. Також будемо проводити навчання персоналу соціальних напрямків. Вони надалі працюватимуть у вказаних територіальних громадах», — додала координаторка.

Для волонтерів організують табір, де працюватимуть із ними — передбачені тренінги та навчання.

Одним з основних напрямків проєкту є заходи з порозуміння. Туди планують запрошувати ВПО та місцевих жителів за посередництва медіатора. Такі заходи будуть організовувати, аби одна та інша категорії чули одне одного і могли далі спільно напрацьовувати ініціативи, зауважила Тетяна Мосін.

У Чернівцях проєкт працюватиме й у межах дистриб’юції. Також на його базі передбачена  гуманітарна допомога. Цей напрям координуватиме Лілія Дудка.

На фото Лілія Дудка

Вона розповіла, що допомогу та підтримку надаватимуть вразливим верствам населення. Їх визначено програмою.

«Наразі йде вивчення гуманітарних потреб. Будь-яку допомогу надають адресно, з тими потребами, про які заявляє людина. Переважно в пріоритеті внутрішньо переміщені особи. Водночас передбачається, що в програму можливо буде додати і місцевих жителів зі вразливих категорій. До прикладу, малозабезпечені сім’ї», — додала Лілія Дудка.

Вона зазначила, що гуманітарну допомогу надаватимуть конкретним людям, відібраним у рамках програми. Їм надсилатимуть запрошення на реєстраційну сесію, куди потрібно буде прийти з відповідними документами.

Важлива умова проєкту — щоб одна і та ж людина не отримувала допомогу від різних організацій. Пані Ліля зауважила, що важливо залучити людей, котрі не отримують допомогу зараз або ж взагалі не мали її через те, що не знали, де і як отримати.

Довідка

CLEAR – це програма реагування на гуманітарні потреби в Україні, яку впроваджує Глобал Ком’юнітіз за фінансової підтримки Бюро гуманітарної допомоги Агентства США з міжнародного розвитку.

Загальна мета програми – задовольнити нагальні потреби людей, які постраждали від війни, водночас підтримуючи місцеві громади в здійсненні їхніх власних заходів реагування.

Програма CLEAR працює у 23 територіальних громадах Чернігівської та Чернівецької областей, і разом із місцевими організаціями громадянського суспільства реалізує гуманітарні проєкти у відповідь на нагальні потреби за трьома основними напрямками: надання захисту, забезпечення прихистку та доступу до води, санітарії і гігієни.

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі