Новини

Історія України – обов’язковий компонент: Сергій Шкарлет розповів у Чернівцях про тести та випускників за кордоном

Історія є одним із наборів до вступу, і вагові коефіцієнти саме на гуманітарні спеціальності з історії України будуть більшими, ніж до всіх інших, повідомив Шкарлет.

У Міносвіти можуть запровадити нововведення, яке дозволить випускнику обирати один із п’яти наборів зі складання мультипредметного тесту. Кожен набір гарантуватиме вступ на будь-яку спеціальність, але з різним ваговим коефіцієнтом.

Про це повідомив міністр освіти й науки України Сергій Шкарлет у межах візиту до Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. 

Зокрема, він брав участь у двох стратегічних сесіях – із педагогічної та вищої освіти. 

«Жоден учитель сьогодні не встигне за тим масивом знань, який є у світі і щосекунди примножується. Тому сама підготовка та ідеологія підготовки учителя повинна змінитися. Потрібно змінити уявлення про дитячі садочки, дошкільну освіту, про саму модель школи та університету, учителя та педагога. І саме про це сьогодні йдеться в межах і професійних стандартів, і організації освітнього процесу». 

Цьогоріч нараховують приблизно 224 тисячі випускників шкіл та 502 тисячі дітей шкільного віку, які навчаються за кордоном, зауважив Шкарлет. 

«Цьогоріч, як і торік, ми повинні забезпечити вступ українських випускників саме до українських вишів. Адже молоді [потрібно] творити Україну, відтворювати її, і саме здібності та навички молоді мають переважне значення у формуванні нашого майбутнього. Саме тому Верховна Рада ухвалила закон, який передбачав зміну моделі вступу з традиційного ЗНО на формат розширеного національного мультипредметного тесту».

Наразі можуть запровадити нововведення, яке дозволить випускнику обирати один із п’яти наборів зі складання цього тесту. Кожен набір, обраний абітурієнтом, даватиме можливість податися на вступ на будь-яку спеціальність, але з різним ваговим коефіцієнтом, розповів Шкарлет.

Із-поміж іншого міністр освіти виділив історію України як обов’язковий компонент. 

«Історію України потрібно вивчати не під примусом. Кожен українець повинен її знати, незалежно від того, чи складати йому НМТ, ЗНО та інше. І в цьому контексті історія є одним із наборів до вступу, і вагові коефіцієнти саме на гуманітарні спеціальності з історії України будуть більшими, ніж до всіх інших».

Водночас на сьогодні закріплена законом найбільша прогностична валідність (прогноз майбутніх досягнень – авт.) вивчення української мови та математики, каже Шкарлет.

«Якщо ми будуємо стандарт старшої профільної школи, де дитина чітко повинна обрати спеціалізацію, залежно від технічної чи гуманітарної схильности, потрібні різні моделі освіти».

Торік до закладів профтехосвіти, фахової передвищої та вищої освіти прийняли рекордну кількість випускників – 622 тисячі.

«Начебто під час війни, здавалося, буде спад. Але це показало патріотизм українців, і сама система вступу сприяла цьому. У 32-х країнах організували центри вступу і складання НМТ, цього року теж ведемо перемовини з країнами щодо можливости тестування наших випускників», − підсумував Шкарлет.

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі