Новини

Дорослі використовують підліткову потребу: що відомо про молодіжний рух «Редан»

У Чернівцях правоохоронці не допустили провокацій та організували профілактичні бесіди з дітьми.

Фото: поліція Харкова

У декількох містах України відбулися вуличні акції за участю підлітків і молоді. Учасники заворушень одягаються у чорний одяг та влаштовують масові бійки в громадських місцях. Так, у Харкові поліція затримала підлітків, щоб попередити масову бійку. Правоохоронці встановили 245 учасників масового заходу.

У соцмережах пишуть, що це представники руху «ПВК «Редан», заснованого у росії. Появу субкультури пов’язують із японським аніме-серіалом «Hunter x Hunter». Там зображене бандитське угрупування «Геней Рьодан», символом якого були павук і цифра 4.

Шпальта з’ясовувала, що відомо про заворушення «реданів» у Чернівцях, чому це може бути психологічною операцією росії та як дорослі використовують підліткову вразливість.

російська технологія, яку опрацьовують в Україні

У радянський період – у 1980-х – такі рухи й масові побиття між підлітками були дуже характерними, каже політолог Ігор Баб’юк. На його погляд, вони можуть поширюватися й іншими регіонами України.

«Так насаджують z-івську психологію у молоді, щоб потім сформувати групи для певних агресивних дій. Для мене, наприклад, абсолютно зрозуміло, що це російська технологія, яка була досить вдало опрацьована в росії і яку зараз впроваджують в Україні. Це небезпечно через початок хаосу. А якщо є такі агресивні дії, поліціянти та Нацгвардія відволікаються на це», – переконаний він.

Фото: Український народний дім

Організатори акцій використовують підліткові потреби

Водночас психологиня Наталія Круглашова не пов’язує вуличні акції «ПВК «Редан» із повномасштабною війною.

«Те, що підлітки хочуть бути разом, – їхня провідна діяльність. Тобто інтимне спілкування в плані пошуку близького оточення, друзів, можливости проявитися і бути важливим. Підлітковий – це вік, коли підлітки переглядають усе те, чого їх вчили, й обирають свої цінності та шлях. Тому в такому віці з дітьми важко, бо вони відкидають усе, що знали раніше», – каже пані Наталія.

Фото: Чесно

З іншого боку, дорослі використовують цю підліткову потребу й фінансують одяг та організацію вуличних акцій, зауважує психологиня. Тут вона проводить паралелі з координованою підлітковою грою «Синій кит». Її учасники часто закінчували самогубством.

«росіяни намагаються збурити невдоволення в Україні. А діти не мають досвіду та сприймають війну по-різному. І якщо для дорослих рік ніби промайнув, для дитини – це ціле життя».

Останні 10 років діти дуже зацікавлені аніме, тому підґрунтя такої операції добре підготоване, каже Наталія Круглашова. Водночас потрібно враховувати, як виховують підлітка, які настрої та цінності в родині.

«Наші ЗМІ та патріотичні сили намагаються представити, що ми в єдиному пориві в цій війні, але насправді досі є люди, які були за росію і є за росію досі. Потрібно спиратися на те, що відбувається в дітей удома. Я дуже сумніваюся, що дитина, яку виховують у патріотичній сім’ї та якій прищеплюють українські цінності, зараз може піти на такі акції. Крім того, стосунки з батьками можуть бути напруженими, і це виливається в такий протест».

У Чернівцях провели профілактичні бесіди 

Поліціянти не допустили провокації масових бійок серед молоді й підлітків у Чернівцях, повідомили Шпальті у пресслужбі ГУ Нацполіції у Чернівецькій області.

Зокрема, до поліції не надходили звернення щодо вчинення хуліганських дій за участи молоді. З дітьми, які приходили до попередньо визначеного місця, правоохоронці провели профілактичні бесіди. Також до спільної превентивної роботи залучені педагогічні колективи, батьківські комітети, громадські організації та представники учнівської і студентської молоді Буковини.

Поліціянти закликають батьків частіше спілкуватися з дітьми, звертати увагу на їхню поведінку, цікавитися оточенням, місцем проведення дозвілля та ознайомити з правилами кібербезпеки в соціальних мережах.

Як діяти батькам: пам’ятка Ювенальної поліції

− Спокійно, відкрито і безпосередньо спілкуйтеся з дитиною. Надайте їй можливість говорити, коли вона буде до цього готова. Не підганяйте її.

− Якщо дитина розповідає, куди вона ходить та як проводить свій час, проявіть якомога повнішу обізнаність в обговорюваній темі; виявляйте терпіння, наполегливість, доброзичливість для уникнення емоційного дискомфорту, недовіри чи агресії з боку підлітка.

− Опановуйте інтернет-технології, майте власний акаунт і станьте другом своїй дитині в соціальних мережах.

− Щотижня аналізуйте вміст сторінок дитини, уважно читайте її публікації, вивчайте групи, до яких вона долучилася.

− «Познайомтеся» з її віртуальними друзями, звертайте увагу на фото й відео, що викликають інтерес дитини, зокрема ті, що збережені, поширені або вподобані.

− Покажіть дитині, що вона вам небайдужа, що ви піклуєтеся про неї та запропонуйте спільно провести час.

− Зосередьтеся на тому, щоб показати дитині її переваги, знайдіть у неї сильні сторони, допоможіть їй побачити себе унікальною особистістю.

− Після встановлення контакту та виявлення підлітком довіри до вас варто пояснити згубність і безперспективність деструктивної поведінки, підкріплюючи це фактами, які добре відомі підліткові; допоможіть дитині зрозуміти ступінь ризику від деструктивної поведінки й невідворотної відповідальности за скоєне (зокрема у випадку вчинення булінгу або іншого правопорушення).

Коментарі