Новини

УГКЦ переходить на новий календар: як до цього поставилося духовенство на Буковині

Парафії, які не готові до цього кроку, можуть відтермінувати зміни до 2025 року. Водночас для Чернівецької катедри відзначення свят за григоріанським календарем не є новим явищем.

Фото: ugcc.cv.ua

З 1 вересня 2023 року Українська греко-католицька церква переходить на григоріанський календар для нерухомих свят. Про це на своєму сайті повідомила Чернівецька єпархія УГКЦ. 

Своєю чергою настоятель УГКЦ Блаженніший митрополит Святослав сказав у прямому етері Живого телебачення, що святкування Великодня та пов’язаних із ним свят залишиться за старим стилем.

Як пояснив Шпальті адміністратор Чернівецького катедрального собору Успіння Пресвятої Богородиці Валерій Сиротюк, календарна реформа УГКЦ була кропітким процесом:

«Вивчали це питання, проводили анкетування серед єпархій, спілкувалися зі священниками, єпископами, вірянами. Вивчали історію церкви за кордоном – там інші культура та ідентичність. Це не було миттєвим рішенням», — сказав отець Валерій.

Валерій Сиротюк/Фото: АСС

Також Сиротюк додав, що Чернівецька єпархія УГКЦ раніше вже проводила богослужіння за григоріанським календарем.

«У Чернівцях до війни (повномасштабної, – ред.) Катедральний собор відзначав усі свята за новим стилем. Для чернівецької катедри це не нове».

Священнослужитель Валерій Сиротюк вважає, що зміна календаря є правильним рішенням, і таку реформу потрібно було провести раніше.

Автор Олександр Матіюк

Коментарі