Новини, Репортаж

Автентичні колядки та освячення води: як у Музеї просто неба відзначали Водохреще. ФОТО

Під час етнографічного свята виконували щедрівки та колядки, а також освячували воду.

Сьогодні, 19 січня, у Чернівецькому обласному музеї народної архітектури та побуту відбулося етнографічне свято «Ой, на річці, на Йордані…». Під час заходу колядували колективи з Чернівців, а також Боянської й Новоселицької територіальних громад. Вони виконували щедрівки, автентичні та сучасні колядки.

«На території музею щороку відбувався фестиваль “Від Різдва Христового до Йордана”, але, враховуючи теперішню ситуацію, вирішили зробити невеличке свято, щоб люди хоч на трішки забули про події довкола», – розповідає завідувачка науково-освітнього відділу музею Альона Грищук.

До заходу долучилися сотні людей. Зокрема, на освячення води прийшли багато сімей із дітьми та переселенці.

Серед натовпу знайомимося з декількома переселенками, які вражені традиціями на Буковині. Вони переїхали до Чернівців та одразу долучилися до волонтерів, які плетуть маскувальні сітки для військових.

«Я переїхала з регіону, де ніякої релігії та віри. Там усе загублене. Водохреще в нас є, але це інше свято – пафосне та награне. Воно не відчувається так тепло й духовно, як на Буковині. Тут же відчувається дух традицій та звичаїв», – розповідає харків’янка Світлана Полубатка.

Наступні заходи в музеї планують до Мерцішору та Великодня.

Раніше ми писали, що цьогоріч традиційного купання на Водохреще не буде. Причиною скасування традиційного ритуалу для вірян є воєнний стан у країні, а також заборона масових зібрань.

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі