Новини

У Чернівцях перевірять перевізницю, проти якої створили електронну петицію

Електронна петиція про розірвання угоди з перевізником, набрала необхідну кількість голосів. ПП «Багіра» обслуговує маршрути №№ 10 та 10А. Сьогодні петицію розглянули на засіданні виконкому.

Фото ілюстративне

Члени виконавчого комітету Чернівецької міської ради розглянули сьогодні, 11 січня, електронну петицію про зміну транспортного перевізника ПП «Багіра». У Чернівцях вона обслуговує маршрути 10 та 10А.

 

В чому звинувачують перевізника

Відповідна петиція, авторкою якої є чернівчанка Інна Гулін, набрала 254 голоси з 250 необхідних. У її тексті зазначається, що в перевізника відсутня заявлена кількість транспортних засобів на маршруті, також регулярні порушення графіків, некоректна робота GPS-трекерів, неналежний стан транспортних засобів та «відсутні покращення умов перевезення після запровадження штрафних санкцій».

Депутат Чернівецької районної ради від фракції «Європейська Солідарність» Дмитро Стоян назвався представником авторки петиції та заявив на засіданні виконкому про те, що маршрут почав гірше обслуговуватися останні півтора року.

Він послався на те, що має скріншоти листування в спільноті жителів Калічанки в вайбері, де є скарги пасажирів, а також відповіді перевізниці на них.

Також Дмитро Стоян заявив про те, що підприємство двічі минулого року не виконувало норму в 95% поїздок на місяць. Крім того, з його слів, торік виникла скандальна ситуація, коли водій однієї з маршруток підприємства не взяв із зупинки близько 8 людей.

 

Що каже перевізниця

У коментарі Шпальті перевізниця Павліна Храпчинська стверджує, що GPS-навігація свідчить про протилежне до написаного в електронній петиції. З її слів, на маршрутах є заявлена кількість автобусів, і згідно з графіком, що 20 хвилин на Калічанці є автобус.

«Зауваження я приймаю. Все ж петиція набрала 254 голоси. Але водночас хочу зазначити, що в країні воєнний стан. У зв’язку з цим, через відключення світла, навігація може працювати некоректно. Також маємо повітряні тривоги, які також можуть впливати на виконання необхідної кількості поїздок. Несуттєво, але впливає», – каже Павліна Храпчинська.

Перевізниця уточнює, що виконати план у 95% поїздок підприємство не змогло у квітні. Тоді були проблеми з логістикою, що впливало на доставку запчастин та дизельного пального. Крім того, перевізники тоді мали вказівку зранку доправляти людей першочергових на той час професій (лікарі, силовики тощо) до роботи, а після обіду – з роботи.

«Авторка петиції та ті, хто її представляють – вважаю, що це депутати райради Стоян та міськради Бешлей – не вказують, протягом якого часу фіксували порушення. На засіданнях профільної комісії та виконкому озвучувалися різні варіанти – півтора, п’ять та сім років. При цьому жодного відео- чи фотопідтвердження того, що маршрутка забирає не всіх людей з зупинок, або приїжджає невчасно, вони не надають», – заявила перевізниця.

Водночас вона запевняє, що готова до перевірок та прийме рішення міської ради, навіть якщо мова йтиме про розірвання угоди. Зі слів пані Павліни, ці маршрути не є для неї прибутковими.

 

Позиція департаменту транспорту та окремих питань комунального господарства

Своєю чергою заступниця директора департаменту транспорту та окремих питань комунального господарства Людмила Свирида заявила на засіданні виконкому, що міська рада має підстави, через які можна розірвати договір. Зокрема це встановлення трьох порушень упродовж місяця та несплата штрафних санкцій.

«Департамент транспорту та інфраструктури здійснює перевірки. На їх підставі, якщо встановлять факти порушень, буде повідомлення про розірвання. Працівники департаменту неодноразово спілкувалися з мешканцями Калічанки та виїжджали на місце. Проблеми в розірванні договору немає. Є проблема в пошуку нового перевізника, який відповідатиме всім вимогам та матиме належну кількість транспорту», – каже чиновниця.

З її слів, в разі розірвання угоди, міськрада має місяць аби провести конкурс та знайти того, хто вийде на маршрут.

«Якщо ми не маємо транспорту, який забезпечить потреби людей, в нас виникне затримка з перевезеннями на даних маршрутах. Водночас маємо напрацювання та відповідні матеріали, і як тільки впевнимося, що в нас є перевізник, який забезпечить і надасть якісні послуги, ми до цього вдамося», – сказала Людмила Свирида.

 

Рішення виконкому

Члени виконкому одноголосно підтримали відповідний проєкт рішення. Він передбачає, що департамент транспорту та окремих питань комунального господарства міської ради повинен провести перевірку, як перевізник ПП «Багіра» дотримується умов договору, обслуговуючи автобусні маршрути № 10 «вул. Шкільна – вул. В. Александрі» та № 10-А «Ринок «Центральний» – Садки».

Коментарі