Новини

ООН розформовує місію з розслідування російських злочинів в Оленівці

В організації скаржаться на відсутність чітких гарантій безпеки та умов для доправлення членів місії на місце злочину.

Генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерріш вирішив розформувати місію зі встановлення фактів обстрілу СІЗО в Оленівці, що на підконтрольній росії території Донецької області. В організації наразі не бачать можливості доставити експертів до місце події.

Про це заявив речник очільника ООН Стефан Дюжаррік, пише Радіо Свобода.

«Генеральний секретар ухвалив рішення розформувати місію щодо встановлення фактів щодо інцидентів 29 липня 2022 року в Оленівці через відсутність умов для направлення місії на місце події», – сказав Стефан Дюжаррік.

За його словами, причина розформування місії щодо встановлення фактів полягає в тому, що вона не отримала необхідних гарантій безпеки та доступу.

«У нас була політична угода, але для такої складної та делікатної і, прямо сказати, небезпечної місії в зоні бойових дій нам необхідні чіткі гарантії безпеки та доступу від обох сторін. Ми не відчули, що отримали їх, і не відчули, що була можливість отримання таких гарантій у майбутньому», – сказав він.

Дюжаррік не став відповідати на запитання, яка саме зі сторін не надала необхідних гарантій.

Представник при цьому додав, що місія може бути відновлена в майбутньому, але за відсутності прогресу зараз слід дозволити людям, що увійшли до її складу, повернутися до звичайної роботи.

«Щойно ми відчуємо, що є необхідні гарантії безпеки і ми можемо туди вирушити, місія буде відновлена», – зазначив він.

Раніше Шпальта повідомляла, що негайний доступ до полонених в Оленівці закликав надати Червоний Хрест.

Коментарі