Новини, Репортаж

Аромат Різдва: у Чернівцях вийшла дебютна книга журналістки Марини Шварцман

У важкий час війни авторка пропонує читачам поринути в атмосферу різдвяної історії, де здійснюються дива.

Презентація книги Марини Шварцман “Різдвяний Граф”

У Чернівцях відбулася презентація книги журналістки Марини Шварцман «Різдвяний Граф». Це – перший роман авторки, який був написаний 2021 року.

«Книга була написана до початку повномасштабної війни. І я ніколи не думала, що твір побачить світ за таких непростих обставин. Але вважаю, що українці, як ніхто, заслужили на свою різдвяну казку», — розповіла Марина Шварцман.

Марина Шварцман

«Книга з власним ароматом і смаком»

Презентація книги відбулася у Чернівецькому обласному музично-драматичному театрі ім. О. Кобилянської. У казковій різдвяній атмосфері Марина Шварцман розповіла, як працювала над книгою. Модераторкою виступила Інґа Кейван.

«Я розпочала писати роман навесні, а завершила восени. Це була зовсім неріздвяна пора, але мені дуже хотілося створити справжню казкову історію Різдва. Бо це – одне з моїх найулюбленіших свят. А підтримував мене, був першим читачем та найсуворішим критиком – мій чоловік. Зараз він у лавах ЗСУ, захищає нас. І я знаю, що дуже тішиться, що у Чернівцях виходять книги і здійснюються маленькі мрії», — розповіла авторка.

Події в книзі розгортаються навколо кондитерської фабрики. Тож роман, за словами Інґи Кейван, є дуже ароматним і «смачним»: у ньому багато описів солодощів, різноманітних смаків і давніх рецептів.

«В описах смаколиків – багато спогадів із мого дитинства, як готували мої бабуся і прабабуся. Це і м’ятний чай, і хліб, випечений на самому попелі, без форми, у печі. Опис того, як можна сидіти на печі і їсти горіхи, обмокуючи їх у воду, а потім у цукор – це взято з мого дитинства. Такими були тоді смаколики», — каже Марина Шварцман.

Марина Шварцман

Верстали книгу між повітряними тривогами і вимкненнями світла

Книга «Різдвяний Граф» — це також дебют ілюстраторки Анни-Лізи Готинчан.

«Я вдячна авторці за можливість проявити себе та створити ілюстрації до роману. Це мій новий досвід, який був захопливим», — зізналася на презентації книги художниця.

«Різдвяний Граф» побачив світ за сприяння Чернівецької обласної ради у Видавничому домі «Букрек». Між сигналами повітряної тривоги та вимкненнями електроенергії видавці верстали книгу. Кажуть: те, що встигли до Різдва, – теж маленьке різдвяне диво.

«Поява такої книжки – це різдвяний подарунок чернівчанам, читачам. Це якір, за який ми можемо зачепитися, щоби не потонути у цей важкий для України час. І це можливість зануритися у справжню різдвяну казку», — сказала на презентації Дарина Максимець, директорка Видавничого дому «Букрек».

 

Дарина Максимець, директорка Видавничого дому «Букрек»

Гроші від продажу книги – на ЗСУ

Під час презентації уривки з роману читала Марина Шварцман та актори театру, грав оркестр, звучали різдвяні пісні. Хтось порівнював «Різдвяного Графа» з вертепом, хтось припустив, що ця книга – справжній виклик «Різдвяній пісні в прозі» Чарльза Діккенса. Так це чи ні – кожен може вирішити сам, прочитавши роман. До речі, його можна було придбати під час презентації, а тепер – і у книжкових магазинах Чернівців. Виручені кошти видавництво передасть на потреби ЗСУ.

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі