Новини

«Танці з кістками»: Книга року ВВС оголосила переможців премії

Переможців обрали у трьох номінаціях.

Фото: GETTY IMAGES/BBC

Журі премії «Книга року ВВС» оголосило переможців у трьох номінаціях. Оголошення відбулося під час прямої трансляції у фейсбуку. Про це пише Суспільне.

У номінації «Книга року BBC» перемогу здобув Андрій Сем’янків (MED Goblin) із книжкою «Танці з кістками» (Київ: Віхола, 2022).

«Книжка Андрія Сем’янківа виконує одну з найголовніших місій літератури — розважати. Такого захопливого сюжету в українській літературі не було давно», — прокоментувала редакторка BBC News Україна та членкиня журі Марта Шокало і порівняла «Танці з кістками…» з американським серіалом «Пуститися берега».

У номінації «Дитяча книга року» переміг Андрій Бачинський із книжкою «Примари Чорної діброви» (Львів: Видавництво Старого Лева, 2022).

Фото: ВВС

«Попри те, що книга Андрія Бачинського була написана до повномасштабного російського вторгнення в лютому, вона відповідає на фундаментальне запитання: як дуже різні люди можуть об’єднатися, щоб захистити свою землю та свою історичну спадщину?» – каже радниця ЄБРР з питань культури та членкиня журі премії Світлана Пиркало.

Премію у номінації «Есеїстика» отримав Павло Казарін за книжку «Дикий Захід Східної Європи» (Харків: Віват, 2022).

Фото: ВВС

«Це книга, яка багато чого пояснює про нас сьогодні. Як ми стали такими, як ми є. Але це також показує, що ми не такі ідеальні, якими хочемо бачити себе в дзеркалі», — розповів член журі, телеведучий Вадим Карп’як.

Як зазначила пані посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс, яка оголосила переможця: «Чудово, що Книга року відбувається, нехай і у зміненому форматі, попри російську війну та постійні обстріли. За нинішніх умов це ще один доказ незламності та стійкості українців».

Переможці отримають грошову премію (1000 фунтів стерлінгів).

 

Коментарі