Новини

«У мене вдома теж вимикають світло», – міський голова Чернівців

Роман Клічук розповів, як функціонуватиме місто у випадку блекауту та чи створять за такої ситуації додаткові пункти обігріву.

На пресконференції міський голова Чернівців Роман Клічук розповів про графіки відключення електроенергії та план дій на випадок блекауту.

З його слів, АТ «Чернівціобленерго» повідомляє міськраду про ліміт споживання, який надає «Укренерго» Чернівецькій області. Відповідно до цього формуються графіки відключень світла.

«Є 18 груп споживачів в області. Енергетики фактично в ручному режимі вмикають і вимикають світло за вказівкою Укренерго. Варто розуміти, що наші мережі будували ще в радянські часи і тоді не розраховували на таку ситуацію в енергетиці. Тому, на жаль, виникають відхилення від графіків через аварійні ситуації. Я розумію всіх чернівчан, бо в мене вдома теж 4 рази на день вимикають світло», – каже Роман Клічук.

Також міський голова нагадав, що не вимикають від електропостачання ті мережі, які живлять об’єкти критичної інфраструктури – лікарні, котельні, військові об’єкти тощо.

«Перелік таких об’єктів місто формує разом з областю. Але остаточне рішення приймає обласна військова адміністрація. Нещодавно ми зверталися до ОВА з окремим проханням не вимикати від електроенергії під час робочого дня казначейство, ЦНАП, департамент соцполітики. Ці заклади повинні функціонувати повноцінно, а не 3-4 години на день. Тому погодили вимикати їх у позаробочий час», – пояснив мер.

Також міський голова звернувся до підприємців з проханням економити електроенергію.

Крім того, Чернівці отримали від міста Ясси три генератори великої потужності. Як повідомив Роман Клічук, один з них передали для «Чернівціводоканалу», ще два – для «Чернівцітеплокомуненерго». Ці генератори допоможуть частині критичної інфраструктури функціонувати у випадку блекауту.

«Один генератор підтримуватиме роботу котельні на вулиці Хотинській, другий – на вулиці Залозецького. Таким чином, два мікрорайони будуть забезпечені теплом. В середині грудня ми також отримаємо біокотли: два – для маленьких котелень і два – для двох гімназій міста. Ці навчальні заклади, де будуть біокотли, за потреби стануть тимчасовими пунктами обігріву», – каже Роман Клічук.

Мер повідомив, що міська рада складає списки бізнесу, який у випадку блекауту зможе розгорнути у себе пункти обігріву та прийому людей.

Коментарі