Новини, Репортаж

«У нас заборонено НЕ торкатися»: у Чернівцях відкрився Музей науки та інновацій

Перші три місяці вхід до музею буде безкоштовним.

Сьогодні, 7 грудня, у торгово-розважальному центрі «Панорама» відкрили перший у Чернівцях Музей науки. 

Ще за пів години до відкриття безліч школярів уже захоплено грали з експонатами.

«Велика кількість людей вклала серце і душу у створення цього закладу. Перший державний музей науки ми відкрили 2 роки тому у Києві. А вже сьогодні відкриваємо схожий у Чернівцях. Паралельно зробили виставку картин революціонера у математиці Мауріца Корнеліса Ешера. Ця виставка — привіт із Гааги», — сказав президент Малої академії наук України Станіслав Довгий.

За його словами, кожен експонат треба відчути, зрозуміти, як він діє. Перші три місяці вхід до закладу буде безкоштовним, далі — вирішуватимуть. Працюватиме музей у всі дні, крім понеділка та вівторка, за адресою: вулиця Хотинська, 43.

Пан Станіслав каже, що зміна класичного уявлення про науку — їхня основна мета. Процес пізнання науки може бути динамічним, веселим, креативним не тільки для дітей, а й для дорослих.

«Стосовно Чернівців, створити музей були зацікавлені ми та місцева влада. Ще 2 роки тому домовилися про це. Проте ковід і війна мали свої плани. Нас ніщо не зупинило. Звісно, ми зменшили масштаби, але все одно вийшло цікаво. Чернівці активно модернізуються, і такий музей – це скарбничка цього розвитку», — додає президент МАНУ.

Експонати підібрано так, щоб зацікавити всіх, хто завітає до Музею науки. Їх привезли з Києва, Одеси та Німеччини.

Учень Чернівецького ліцею №11 Максим Лупал розповідає, що  віднедавна він почав цікавитися такими закладами. Раніше чув, що схожий є у Києві. Відтоді чекав, щоб відвідати щось схоже. 

«Найбільше мені подобається зона біології з імітацією органів. Цікаво вивчати біологію, не просто дивлячись у підручник, а власноруч доторкнутися, потримати в руках», — ділиться Максим.

Над оптичною ілюзією зібралася компанія хлопців, вони зосереджено вивчають явище. Інші юнаки біля дзеркального письма — вид найпростішого цифрування. У кінці зали школярки розглядають людські органи — імітовані.

«Це щось нове у нашому місті, і воно цікаве не лише дітям, а й дорослим. Оглянувши ці експонати, скажу, що тут можна навчатися, як у школі. Проте є відмінність — ти можеш спробувати все на дотик. Зона біології мені найближче до душі», — каже Габріела, учениця ліцею №14

У залі працює персонал — люди, котрі пояснюють, що треба робити на конкретній локації. Зони поділені тематично: природознавство, людина, фізика та оптична ілюзія, математика.

Співробітниця київського музею Анна Макарова розповіла, що до відкриття такої ж установи в Чернівцях увесь її персонал пройшов навчання. Сама вона працює вже два роки у столичному музеї. 

«Моя місія — це популяризація науки. Ми надалі будемо підтримувати зв’язок із чернівецьким музеєм, адже питань у роботі виникне ще багато, тим паче, що маємо на меті розширитися», — додає Анна.

У майбутньому планують зробити ще декілька зон: майстерню для дітей, бізнес-інкубатор, стартапи.

«Такі музеї є трендом. Діти та експонати – одне ціле. У звичайних забороняють до всього торкатися руками. А в нас не можна НЕ чіпати — навпаки необхідно брати все до рук. Таке правило. З експонатами треба гратися, ламати їх, стрибати на них, бо є і розважальна складова, і навчальна. Науку сьогодні треба подавати нестандартно», — резюмує директор Малої академії.

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі