Новини

У міській раді пояснили, як надаватимуть компенсацію за купівлю генераторів

Чернівчани мають право подати заяву до ЦНАПу про 80% відшкодування вартости генераторів у понад три кВт.

На фото Віталій Семенюк.

Чернівчани, які мешкають у багатоквартирних будинках, можуть отримати компенсацію за генератори, придбані з 24 лютого 2022 року. Відповідну програму відшкодування ухвалила міська рада на вчорашній сесії, повідомив заступник директора Департаменту інфраструктури та благоустрою ЧМР Віталій Семенюк.

«Згідно з цією програмою передбачають, що ОСББ, органи самоорганізації населення (ОСН) та управлінські компанії, коли їм делегують відповідні повноваження мешканці, мають право подавати заяву до ЦНАПу про 80% відшкодування вартости генераторів у понад три кВт. Але не більше 60 тисяч гривень на один будинок», – каже заступник.

Обсяг програми на 2022-2023 роки – 10 мільйонів гривень

Водночас Віталій Семенюк наголошує: щоб забезпечити повноцінним джерелом електроенергії багатоквартирний будинок, потрібен потужний генератор на 120-140 кВт, який може коштувати 700-800 тисяч гривень. І, крім того, вони в дефіциті. Другий нюанс – технічно складне обслуговування генератора і необхідність палива. Окремі марки можуть споживати від 15 до 40 літрів на годину. Це теж велике навантаження на мешканців, бо їм потрібно буде обслуговувати та заправляти цей генератор.

«Ми зорієнтувалися на генератори невеликої потужности – 5-7 кВт – для того щоб у кожному будинку була можливість забезпечити своєрідні Пункти незламності. У нас є такі будинки, в яких до верхніх поверхів не подають воду, і для того щоб підкачати її туди, мешканцям доводиться застосувати додаткові потужності. Крім того, це можуть бути станції зарядки мобільних телефонів, можна поставити електрочайник… тобто, базові потреби на період блекауту».

Як отримати компенсацію?

– Визначити юридичну особу, яка буде відповідальною за купівлю генератора (ОСББ, ОСН та управлінські компанії).

Через управлінську компанію є своя специфіка: потрібно зібратися зі співвласниками будинку; оформити протокол, де зазначити, що ви делегуєте управлінській компанії придбати генератор, та визначити частку співфінансування; останній крок – придбати генератор (але необов’язково, бо програму розповсюджують навіть на ті генератори, які ОСББ придбали з 24 лютого).

– Із переліком документів необхідно звернутися до ЦНАПу (платіжний документ, копія документа з технічними характеристиками генератора, зокрема з технічним номером, копія документа про повноваження ОСББ/ОСН/управлінської компанії на придбання генератора і витяг із держреєстру цієї юридичної особи).

Відповідні документи опрацює профільна комісія, а виконавчий комітет затвердить перелік учасників, які претендують на відшкодування. На підставі цього рішення Департамент інфраструктури та благоустрою відшкодує вартість генератора.

Коментарі