Новини

«Завести» серце: у ЦНАПі та на Калинівському ринку встановили дефібрилятори

Благодійники, які подарували Чернівцям прилади, провели навчання з надання домедичної допомоги.

Навчання з надання домедичної допомоги

Понад 300 людей зібралися у конференц-залі міської дитячої клінічної лікарні на тренінг із надання домедичної невідкладної допомоги. Серед учасників – учителі, підприємці, працівники комунальних підприємств. Безоплатне навчання провели волонтери благодійного фонду «Разом для України» та «Пацієнти України» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

«Не лише зараз, у воєнний час, а й у мирний кожен цивільний повинен уміти надавати домедичну допомогу. Зокрема, правильно проводити непрямий масаж серця, робити штучне дихання, користуватися сумкою амбу, накладати турнікет. Саме цих навичок наші медики-волонтери навчили чернівчан», — розповідає представник БФ «Разом для України» Олег Садовський.

Попри те, що навчання проводили для цивільних, захід відбувався у медичному закладі. Бо конференц-зал міської дитячої лікарні зміг вмістити велику кількість охочих.

«Дві години тренінгу у майбутньому можуть допомогти врятувати чиєсь життя. А в наш час це особливо актуально. Ми вдячні меценатам за проведення навчань», —каже в. о. гендиректора КНП «Міська дитяча клінічна лікарня» Дмитро Білоус.  

Два дефібрилятори – подарунок місту

Благодійники не лише провели навчання, а й подарували Чернівцям два автоматичні зовнішні дефібрилятори. Їх встановили у громадських місцях – ЦНАПі та на Калинівському ринку.

«Ці дефібрилятори дуже прості у користуванні цивільних людей. Необхідно просто натиснути кнопку – і прилад українською мовою дає чіткі інструкції, які дії виконувати. Таким чином, ще до приїзду «швидкої» можна надати допомогу людині. Зокрема, після того як у київському метро нещодавно встановили такий дефібрилятор, було врятовано 6 життів!» — зазначає волонтер-медик Олександр Василиця.

Заступник міського голови Чернівців розповів, що ініціатива зі встановлення у місті зовнішніх дефібриляторів триватиме й надалі.

«Досі в нас були дефібрилятори лише у спеціалізованих закладах – поліклініках, лікарнях. Тепер завдяки благодійникам прилади встановили у двох громадських локаціях. Таким чином, у разі біди, поки їде швидка, можна буде надати необхідну допомогу чиємусь серцю. До речі, маємо ще дефібрилятори від інших благодійників, які також плануємо встановлювати у громадських місцях», — каже Юрій Лесюк.

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі