Новини

Українці, які виїхали з Польщі, можуть поновити статус тимчасового захисту: що відомо

Тимчасові переселенці, які виїхали з Польщі на понад 30 днів, автоматично втрачають статус тимчасового захисту.

Фото Прикордонної служби Польщі

Українські біженці, які виїхали з Польщі, можуть поновити статус тимчасового захисту після повернення. Процедура діє тільки для тих, хто одноразово виїхав із Польщі більше ніж на 30 днів.

Про це повідомляє видання «Заборона».

Виплати в Польщі після виїзду

Українці в Польщі, які переїхали туди після 24 лютого 2022 року та оформили тимчасовий захист, мають право півтора року законно жити та працювати в країні, отримувати безплатні медичні послуги та оформлювати грошову допомогу. Однак під час виїзду назад до України чи іншої держави більше як на 30 днів статус захисту та всі виплати автоматично скасовують, пише Visit Ukraine.

За повторного повернення в Польщу українець чи українка будуть у статусі туристів. Це означає, що вони зобов’язані покинути країну за правилами безвізу – не пізніше ніж через 90 днів після прибуття.

Водночас номер PESEL UKR, який видають разом з оформленим статусом та який гарантує всі пільги, все одно залишається закріпленим за людиною, але замороженим. Це означає, що заново подаватися на статус тимчасового захисту під час повернення не потрібно. Достатньо просто відновити документ.

Як відновити статус?

– Для відновлення PESEL UKR необхідно прийти в міське або муніципальне управління — Ужонд (Urząd) — в місті, куди ви прибули.

– В установі потрібно буде заповнити спеціальну заяву на оновлення, де треба вказати причини від’їзду та повернення. З собою необхідно мати всі документи, що були видані під час оформлення статусу тимчасового захисту, а також паспорт.

– Виплати на дітей можна поновити тільки після оновлення PESEL UKR. Для цього варто звернутися в Управління соціального страхування (ZUS).

– Крім того, можна оформити одноразову допомогу від неурядових благодійних організацій.

Коментарі