Новини, Репортаж

Як рятувати себе у надзвичайних ситуаціях та на війні: у Чернівцях відбувся тренінг з тактмеду

Основи тактичної медицини важливо знати не тільки військовим, а й цивільним у разі надзвичайної ситуації.

У Чернівцях відбувся тренінг із тактичної медицини. Учасникам розповіли, як надавати першу домедичну допомогу. Зокрема як накладати турнікет, що робити в разі сильної кровотечі та які речі повинні бути в аптечці. 

Організатор заходу – Центр готовности цивільних, заснований Благодійним фондом Сергія Притули.

Першу частину тренінгу присвятили теорії, а на практичній учасники могли застосувати отримані знання за допомогою інструкторів. Останні наголошують, що свідомим громадянам потрібно тренуватися домедичній допомозі хоча б 15 хвилин на місяць. А також пам’ятати, що головне – особиста безпека.

Один з інструкторів за позивним «Док» брав участь у бойових діях та проводив тренінги у сумській теробороні. Тамтешніх новачків довелося вчити з нуля.

«Навчання — це не наша робота, наша робота — парамедицина, тобто медицина на полі бою», – додає він

Лікар зауважує, що в навчанні з тактмеду все залежить від людини:

«Якщо тренуватися вдома накладати турнікет, то цієї бази достатньо, щоб не дати померти собі й іншим. За чотири заняття можна навчити», – запевняє він.

Серед найпоширеніших помилок під час надання домедичної допомоги «Док» називає зміну послідовности, адже потрібно відштовхуватися від найбільших до найменших ризиків для здоров’я людини:

«Цей алгоритм можна застосувати до будь-якої надзвичайної ситуації: ДТП, завалу будинку, вибуху газу. Послідовність дій така ж сама, за винятком того, що в зоні бойових дій не роблять серцево-легеневої реанімації через небезпеку», – розповідає лікар.

Організатор тренінгу та координатор Центру готовности цивільних Олексій Попович каже, що йому не вистачило знань із тактичної медицини на початку повномасштабного вторгнення:

«Дуже багато людей не були готовими до повномасштабної війни. Але дехто очікував. Я, наприклад, записався до тероборони ще в січні. Однак попри те що я офіцер, мені не вистачило знань із тактичної медицини. Тому проходив навчання у своєму підрозділі вже під час війни», – розповідає він.

Олексій зазначає, що ці знання корисні й у мирному житті, бо треба бути готовим надати допомогу, стабілізувати пораненого чи хворого та евакуювати його до лікарні. Основи домедичної допомоги повинні знати всі. А військовослужбовці тим паче повинні вміти надати допомогу собі та побратиму.  

«Серед іншого в нас є курси стрілецької справи та аеророзвідки. Вони вузькоспеціалізовані. Це дає учасникам зрозуміти, чи відповідає їм військова спеціальність. Тобто, хтось спробував політати на квадрокоптері й зрозумів, що має до цього хист. Або ж хтось буде мобілізований чи піде волонтером та скаже, що готовий бути аеророзвідником чи бойовим медиком. Тобто, з нашого боку, це і профорієнтаційна робота», – розповідає чоловік.

Одна з учасниць тренінгу Надія Богданова каже, що прийшла сюди не лише через війну, адже ці знання можуть знадобитися навіть під час ДТП, щоб надати допомогу потерпілим.

«Найскладніше для мене було не накладати джгути, а витягати когось важчого за себе».

Для участи в тренінгу потрібно реєструватися у формі на фейсбук-сторінці Центру готовности цивільних та перераховувати благодійний внесок на будь-яку суму до фонду Сергія Притули. Кількість учасників обмежена – до 15-20 людей, решта входить у так званий резерв наступного заняття. 

Фото Максима Козменка

Коментарі