Новини

На Буковині розпочали будівництво дороги до КПП «Шепіт»

Це транскордонний проєкт, який реалізують переважно за грантові кошти ЄС.

Фото: Чернівецька обласна рада

На Буковині розпочали роботи з відновлення двох кілометрів дороги від села Шепіта до КПП «Шепіт». Роботи виконують у межах транскордонного співробітництва за грантові кошти ЄС. Орієнтовно бюджет проєкту становить 2 мільйони 195 тисяч євро. Майже 90% суми покриє грант, решту – очікують фінансування від держави.

Підрядник – всеукраїнська фірма «ПБС», яка будувала міст у Маршинцях.

Як розповів на пресконференції начальник відділу з питань міжнародних зв’язків та транскордонного співробітництва Чернівецької обласної ради Олексій Волощук, наразі вже розробили проєктно-кошторисну документацію та розпочали ремонтні роботи на об’єкті.

Фото: Чернівецька обласна рада

«Спільно зі Службою автомобільних доріг та Буковинським центром реконструкції та розвитку фактично за літо нам вдалося виготовити проєктно-кошторисну документацію та знайти підрядника. Проєкт щодо розбудови під’їзних шляхів до майбутнього КПП “Шепіт” розпочався. Сподіваємося, що його завершать наступного року і найближчим часом Чернівецька область отримає ще один чинний пункт пропуску», – зазначив він. 

Відновлення дороги до КПП «Шепіт» розблокує гірські території. Крім того, проєкт є пріоритетним не тільки для мешканців Путильщини, а й усієї України, оскільки він відкриває пряму дорогу на Італію.

«Проєкт розпочали ще 2018 року. Його метою є розвиток транскордонного співробітництва між Румунією та Україною, зокрема у сфері транзитних можливостей транспортної інфраструктури та туризму. А кінцевим результатом має стати розбудова під’їзних шляхів до пункту пропуску “Шепіт – Ізвоареле-Сучевей” та підписання Спільної стратегії екологічного сталого розвитку транспорту в транскордонному регіоні, яка буде основою для майбутніх проєктів, направлених на розвиток транспортної інфраструктури», — зазначив Олексій Волощук.

За його словами, майже два мільйони євро бюджету проєкту складають безпосередньо будівельні роботи. 

Як розповів представник Служби автомобільних доріг у Чернівецькій області Сергій Бучко, наразі виготовлена проєктно-кошторисна документація, яка вже оплачена. Також підрядник отримав аванс для виконання робіт та закупив матеріали на понад 20 мільйонів гривень.

«На ділянці дороги протяжністю 2 кілометри облаштують підпірні стінки, а також підсилять мости, які потребують реконструкції. На одному з них ведуться підготовчі роботи з будівництва та ремонту опор, на іншому – підготовчі роботи з реконструкції споруди», – зазначив Сергій Бучко.

Проєкт складний через рельєф, дорога пролягає вздовж річки, а тому потрібно звести 700 метрів уздовж дороги підпірну стінку. 

Згідно з проєктом, роботи мають завершити до вересня 2023 року.

Дзеркальний проєкт виграла Сучавська повітова громада. Вони будують дорогу від КПП «Шепіт» із румунського боку.

За словами представниці Сучавської повітової громади Аліни Калістри, їхня громада як партнери будуть активно долучатися до розробки спільної стратегії в регіонах.

Фото: Чернівецька обласна рада

«Ініціатива, яку започаткували ще 2018 року, нарешті отримає якесь практичне рішення. З нашого боку румунська сторона також наступного тижня підпише договір на виконання робіт на своїй ділянці для того, щоб здійснити відновлення дорожнього полотна 3 кілометри, які ведуть до пункту пропуску кордону з румунського боку. Після завершення цих робіт наступним етапом будуть переговори для відкриття пункту пропуску», – розповіла Аліна Калістра.

Проєкт «Покращення транспортної інфраструктури у транскордонному регіоні Чернівці – Сучава (Шепіт – Ізвоареле-Сучевей)» фінансують у рамках Спільної операційної програми транскордонного співробітництва Європейського інструмента сусідства «Румунія-Україна 2014-2020».

 

Коментарі