Новини

Перейменували найменш «конфліктні»: скільком ще вулицям із російськими назвами у Чернівцях дадуть нові імена

Таблички на перейменованих вулицях найближчим часом не мінятимуть, але чернівчани матимуть змогу змінити прописку після того, як міський голова підпише це рішення.

Під час учорашньої сесії міської ради депутати підтримали рішення про перейменування та повернення історичних назв для 60 вулиць Чернівців. Сьогодні секретар виконавчого комітету Чернівецької міської ради та член топонімічної комісії Сергій Добржанський розповів, що потрібно робити мешканцям перейменованих вулиць, чому перейменували не всі, що мають російські або радянські назви, та чи завершиться на цьому процес перейменування.

За його словами, оновлювати місце прописки жителям відповідних вулиць можна буде після того, як рішення сесії підпише міський голова і його опублікують на сайті міської ради. Відповідна процедура триватиме до 10 днів. Проєкт рішення повинен пройти вичитку та виправлення помилок, а відтак – візування головою міськради Романом Клічуком.

Змінити місце прописки можна у ЦНАПі. Також є можливість зробити це через Дію, проте така функція там працює поки лише в тестовому режимі.

Також, з його слів, власникам нерухомости на перейменованих вулицях також варто зайнятися в перспективі реєстраційними документами. Проте визначеного часу, в межах якого це необхідно зробити, в законодавстві не передбачено. Отже, господарям помешкань не потрібно буде бігти переоформлювати документи на право власности одразу після того, як рішення набере чинности.

«Натомість зміна табличок буде згодом. Наразі на це немає коштів у бюджеті у зв’язку з введенням воєнного стану. Є нагальніші питання, а тому маємо сумніви, що казначейство першочергово пропускатиме кошти для закриття саме цього питання. Проте наступного року ми закладатимемо до бюджету таку статтю витрат», — каже Сергій Добржанський.

Що ж до різних сервісів онлайн-карт, відповідні платформи, зі слів Добржанського, належать приватним структурам.

«Відповідно, громадяни можуть самостійно вносити зміни, і це досить легко зробити. Це не робота міської ради – подавати відповідні заявки, а цих приватних компаній – реагувати на звернення користувачів. Тому ми не витрачатимемо на це час», — зазначив секретар виконкому.

Остаточну вартість, у яку обійдеться перейменування вулиць, член топонімічної комісії сказати не може. Пояснює, що в цьогорічному бюджеті кошти на це не були передбачені. З його слів, агресія росії просто пришвидшила процес перейменування. Проте наступного року під час формування міського бюджету ці витрати обов’язково передбачать.

Крім того, секретар виконкому пояснює, що старі, дорадянські, назви повернули не всім вулицям. Зокрема Олега Панчука та низки науковців є перейменованими. Водночас пан Добржанський запевняє, що це не кінцева стадія перейменування вулиць. Загалом топонімічна комісія нарахувала майже 200 вулиць із назвами, пов’язаними з комуністичним режимом або з російськими містами, письменниками та іншими маркерами, котрі могли б свідчити про близькість до росії.

Наразі перейменували найменш «конфліктні» та ті, де менша конкуренція серед варіантів назв.

«До прикладу, вулиця Комарова є однією з найбільших. Щодо неї є чимало запитів від різних організацій. Є пропозиція перейменувати її на Сергія Скальда, але також зверталися ДСНС, аби назвати її Героїв-рятівників (саме на Комарова розташована будівля головного управління ДСНС України в Чернівецькій області — авт.)», — розповідає Добржанський.

Зрештою, за словами секретаря виконкому, топонімічна комісія продовжує свою роботу в цьому напрямку. Наразі триватимуть громадські слухання, а також обговорення та дискусії фахівців щодо перейменування й інших вулиць.

Коментарі