Новини

У Чернівціобленерго пояснили, чому відключатимуть світло без попередження

Чому в Чернівецькій області наразі немає графіків відключення світла, Шпальті пояснили в пресцентрі АТ «Чернівціобленерго».

Як уже повідомляла Шпальта, відсьогодні, 25 жовтня, в Чернівецькій області запроваджують аварійне відключення електроенергії та водночас зазначають, що світло вимикатимуть без попередження.

У пресцентрі Чернівціобленерго нам розповіли, що в інших регіонах після атак рф по енергетичній інфраструктурі вже близько двох тижнів живуть у режимі відключень. Відповідно, в окремих областях графіки аварійних відключень запровадили раніше. На Буковині весь цей час обходилися без відключень та вільно споживали енергію.

У Чернівціобленерго пояснюють, що аварійні відключення ніхто не може передбачити. В разі перенапруги обленерго отримує повідомлення від Укренерго і впродовж 15 хвилин фахівці на місцях повинні виконати вказівку.

«Команда на введення графіків аварійного відключення (ГАВ) дається у розрізі обсягу навантаження, яке потрібно зняти, а не у розрізі споживачів, яких треба відключити. Введення та скасування ГАВ регламентує диспетчер НЕК «Укренерго». Термін введення ГАВ становить до 15 хвилин. Тому часу на попередження споживачів немає», — пояснюють енергетики.

А 15 хвилин — надто мало, аби оповістити населення. Саме тому графіки відключень в інших областях також мають відносний характер та не дуже точні.

«За 15 хвилин до відключення просто неможливо оповістити велику кількість мешканців. Так, в інших областях є оприлюднені графіки відключень, проте насправді вони дуже приблизні, і там масово скаржаться на постійні відхилення від них. Бо неможливо передбачити, де саме наступного разу зафіксують перенапругу в мережі», — розповіли Шпальті в пресцентрі обленерго.

Водночас чернівецькі енергетики заспокоюють, що такі заходи мають лише тимчасовий характер – потрібно буде декілька днів для стабілізації енергосистеми України після масованих ударів по ній.

Переважно такі відключення будуть відбуватися вдень, коли споживання електроенергії є найбільшим. Крім того, зазначають, що відключення будуть короткочасними.

Коментарі