Новини

У поліклініці Чернівців запрацював новий мамограф

У КНП «Міська поліклініка №1» вже працює сучасний новий мамографічний апарат. Обстеження — безкоштовне.

Мамограф у поліклініці №1

Міська поліклініка №1 придбала апарат за власні кошти, які заробила від Національної служби здоров’я України за надані послуги. Вартість мамографа – понад 5 мільйонів гривень. Його встановили у спеціально обладнаному кабінеті і вже приймають перших пацієнтів.

«Аналізуючи статистичні показники онкозахворюваності серед жінок Чернівців та потребу у діагностиці молочних залоз, вирішили включити закупівлю мамографа до нашого фінансового плану. Провели тендер, відремонтували приміщення – і придбали сучасний мамографічний апарат. Він дає можливість діагностувати захворювання молочної залози ще на етапі доклінічних проявів», — розповідає в.о. директора поліклініки №1 Марія Мельничук.

Лікарка-онкологиня поліклініки Тетяна Рибак каже: раніше на цю діагностику жінок доводилося скеровувати в інші медичні заклади. Тепер проконсультуватися у лікаря та зробити мамографію можна безпосередньо в поліклініці №1.

«Через пандемію коронавірусу та війну, жінки стали пізно звертатися за медичною допомогою. Тож і маємо показники перших обстежень: з 15-ти жінок у трьох вперше виявили рак молочної залози.

Всі жінки, від 40 років і старше, щорічно повинні проходити мамографію як скринінг на виявлення раку молочної залози. Це неболяче і нестрашно. Навіть якщо виявляємо злоякісне новоутворення – краще зробити це на ранній стадії. Рак лікується. Головне – не втратити час!», — наголошує лікарка.

Зробити мамографію можна безкоштовно. Головне – мати електронне направлення від терапевта, сімейного лікаря, гінеколога чи мамолога.

Фото автора

Коментарі