Перша шпальта, Репортаж

У Чернівцях відкрили центр допомоги «ЯМаріуполь»: що тут можна отримати

У центрі надають послуги психолога, консультацію з працевлаштування, юридичну та гуманітарну допомогу.

Сьогодні, 18 жовтня, у Чернівцях відкрили центр «ЯМаріуполь». Тут вимушені переселенці з Маріупольської громади та району зможуть отримати медичну, юридичну, психологічну та гуманітарну допомогу. Також допомагатимуть із працевлаштуванням.

Директорка центру Ірина Шабанова розповіла, що тут надаватимуть послуги всім маріупольцям та мешканцям Маріупольської громади. 

«Ми надаємо всебічну допомогу, можна звернутися з будь-яким питанням. Наша основна мета — максимально адаптувати, інтегрувати наших мешканців до тих умов життя, в яких вони опинилися», – зазначила вона.

Міський голова Чернівців Роман Клічук зазначив, що для нього було принципово відкрити такий центр у міській раді, у центральній частині міста, і показати, що Маріуполь і Чернівці є друзями.

«Ми підтримували маріупольців, допомагали і до цього. Хочеться, щоби цей центр був осередком для кожного маріупольця. Відчути тут ауру вашого міста, аби маріупольці почувалися як удома. Хочемо показати, що ми поруч і зробимо все можливе, аби проживання у Чернівцях для вас стало комфортним і зручним», – каже Роман Клічук.

Міський голова Маріуполя Вадим Бойченко розповів, що це вже 14 такий центр в Україні. Перший відкрили наприкінці квітня у Дніпрі та Запоріжжі. 

«Головна мета проєкту «ЯМаріуполь» – підтримка та допомога. Ми співпрацюємо з міською радою Чернівців і вдячні меру за те, що надав нам таку можливість тут», — каже він.

У центрі працюють безпосередньо маріупольці. Тут можна отримати широкий спектр допомоги. Кажуть, що сьогодні центр, хоч і тимчасово, але є Маріуполем у мініатюрі. Також у ньому формують стратегію відновлення свого міста. 

«Як би нас не намагався знищити ворог, але Маріуполь продовжує жити в кожному маріупольці. Ми тут гуртуємося заради однієї мрії – ми будемо повертатися до українського Маріуполя, і це буде найближчим часом. Так кажуть військові і мій син, який служить у ЗСУ. Будемо разом підіймати прапор із героями, з ними будемо розбудовувати сучасне українське місто Маріуполь», – зауважив Вадим Бойченко.

Маріупольчанка, мама двох дітей Христина Трубнікова каже, що відкриття Центру — це перш за все моральна підтримка, відчуття того, що вони не самотні в Чернівцях.

«Можливо, діти знайдуть тут щось цікаве, друзів. А ще це можливість працевлаштування та отримання інших послуг», – каже вона.

У Чернівцях Христина два місяці. Жінка з дітьми від початку війни виїхали до Польщі, відтак повернулися до України. У Чернівцях живе та працює її чоловік. 

Христина Трубнікова каже, що хотіла би повернутися до рідного Маріуполя, але це буде можливим, коли місто звільнять та відновлять інфраструктуру.

Маріупольчанка Марина Іваненко у Чернівцях проживає з чоловіком два місяці. Прийшла у центр, передусім аби зустріти когось знайомого з рідного міста. У Маріуполі в жінки залишилися старенькі батьки. 

«Мій чоловік каже, що тільки-но звільнять Маріуполь, поїдемо додому, будемо розгрібати завали. Він хоче відбудовувати своє місце роботи, а я буду йому допомагати», – зазначає жінка.

Маріупольці вірять у звільнення окупованого міста та хочуть якнайшвидше повернутися до рідного міста і відбудовувати його.

«Ми єдині, після деокупації поверненомося додому і зробимо ще кращим наше місто Маріуполь», – зазначили присутні на відкритті центру маріупольчани.

Заклад розташований на Центральній площі, 1 (вхід у дворик ратуші з вулиці І. Франка). Працюватиме з понеділка по суботу з 8:00 до 18:00 без перерви. 

Фото Ігоря Константинюка

 

Коментарі