Афіша, Новини

Під патронатом Олени Зеленської: у Чернівцях вчитимуть долати стрес від війни та правильно спілкуватися з постраждалими

Це безкоштовний курс, створений провідними психологами-практиками, котрі надають допомогу постраждалим внаслідок війни цивільним українцям та нашим захисникам, що також потребують кваліфікованої підтримки.

Фото UNICEF, unicef.org

Цього понеділка, 17 жовтня, розпочнеться реєстрація на безкоштовний курс від психологів-практиків «Знати, як допомогти». Це буде навчання для тих, хто так чи інакше працює з дітьми та родинами, які постраждали від російської агресії. Протягом навчання українці ознайомляться з базовими принципами психології для роботи з травмами та розвитку стійкости.

Одна з експерток курсу – психологиня дитячої лікарні «Охматдит» Олена Анопрієнко. Від початку повномасштабної війни вона працює з важкими цивільними в лікарні, а після деокупації Київської области психологи з її команди виїжджали у місця кризи, щоб консультувати там людей.

В умовах перманентного стресу, спричиненого війною, вчасна психологічна підтримка здатна вивести з шоку, подолати тривогу і допомогти впоратися зі страхом. Хлопчик, який після обстрілів Києва втратив маму-лікарку, катівня, яку нещодавно виявили на Харківщині, розстріляна колона цивільних у Запоріжжі та безліч інших жахіть дев’яти останніх місяців — події, після яких необхідно особливо уважно добирати слова, аби розмовляти з травмованими.

Тому ініціатори курсу у співпраці з провідними українськими психологами-практиками, які з початку війни стали волонтерами й військовими, створили 9 лекцій про базові принципи психологічної підтримки у час війни.

«Такі курси вкрай важливі, бо кількість розладів, пов’язаних із травмою, сильно збільшується. Тепер мої консультації замість офісу проходять в окопах, а серед пацієнтів — військові», — розповідає експерт курсу, військовий, психотерапевт когнітивно-поведінкової терапії, EMDR-терапевт і супервізор Дмитро Снісар.

Також серед лекторів програми: дитяча психіатриня Наталія Масяк, психотерапевт когнітивно-поведінкової терапії Євген Пілецький, експертка з питань підтримки жертв домашнього насилля Альона Кривуляк, парамедик та експерт у сфері першої психологічної допомоги і поведінкового здоров’я при природних катастрофах Аві Тененбаум та інші.

Після проходження програми учасники отримають сертифікати від освітньої платформи «EdEra».

Курс розробили в рамках проєкту психологічної підтримки «Орден Фенікса» на базі ГО «Small Heart with Art», ГО «Mental Balance Space» та студією онлайн-освіти «EdEra». За підтримки БО «One Ukraine», соціального проєкту «Право на освіту», у партнерстві з МОЗ та під патронатом Першої леді.

Дізнатися про деталі курсу та зареєструватися на нього можна за посиланням.

Коментарі