Новини

SpaceX відмовляється безоплатно обслуговувати Starlink для України – CNN

SpaceX забезпечувала пільгове обслуговування, що, за словами Ілона Маска, коштувало компанії 80 мільйонів доларів.

Фото: АР

Компанія Ілона Маска «SpaceX» звернулася до Пентагону з проханням профінансувати роботу комплексів супутникового зв’язку, від яких залежить зв’язок українських військових у зоні бойових дій. 

Про це повідомляє CNN із посиланням на документи, що опинилися в розпорядженні редакції.

У листі просять взяти на себе фінансування урядового та військового використання Starlink в Україні, яке, за даними SpaceX, коштуватиме понад 120 мільйонів доларів до кінця року та близько 400 мільйонів доларів упродовж наступних 12 місяців.

«Ми не в змозі надалі дарувати Україні термінали або фінансувати наявні термінали впродовж невизначеного періоду часу», – цитує видання директора продажів.

Листи надійшли на тлі нещодавніх повідомлень про масштабні збої в роботі Starlink на деокупованих територіях в східній і південній частинах України. 

SpaceX не прокоментувало CNN як збої, так і запит до Пентагону. Адвокат Маска також не відповів на запит про коментар. Водночас речник Міністерства оборони Боб Дітчі сказав CNN:

«Міністерство продовжує співпрацювати з промисловістю, щоб вивчити рішення для Збройних сил України, оскільки вони відбивають жорстоку та неспровоковану агресію росії. Наразі нам більше нічого додати».

Довідково

Нещодавно Маск зіштовхнувся зі шквалом критики у Twitter, зокрема з боку президента України Володимира Зеленського. Так, він представив свій «мирний план» із припинення війни, який передбачає передачу Криму росії та повторне проведення референдумів під наглядом ООН у регіонах, які нещодавно анексувала рф.

Супутникові інтернет-термінали «Starlink» використовують не лише для голосового та електронного зв’язку, але й для керування безпілотними літальними апаратами та передачі відео для корекції артилерійського вогню.

З початку війни до України поставили близько 20 тисяч Starlink. Як зазначає CNN, попри те, що Маск отримав широке визнання та подяку за надання послуг Starlink Україні, насправді більшість терміналів отримала повне або часткове фінансування із зовнішніх джерел, зокрема уряду США, Великобританії та Польщі. Водночас SpaceX забезпечувала пільгове обслуговування комплексів, що коштувало компанії 80 мільйонів доларів.

Коментарі