Новини

США відзначають сторіччя першого виконання «Щедрика» в країні

На честь події влаштують концерт у нью-йоркському Карнегі-Холл.

Сьогодні, 5 жовтня, виповнюється сто років прем’єрі «Щедрика» (відомого світу як «Carol of the Bells») у Нью-Йорку. Український інститут спільно з МЗС та Ukrainian Contemporary Music Festival організовують великий концерт «Notes from Ukraine». Він відбудеться 4 грудня в Карнегі-Холл – найпрестижнішому концертному залі Нью-Йорка.

«Ми сприймаємо цьогорічне свято як чудову нагоду відзначити українську багатовікову культуру та державність у часи, коли росія намагається їх знищити. Упевнений, цей захід дасть присутнім зрозуміти, що ми захищаємо і чому Україна переможе», – заявив очільник МЗС Дмитро Кулеба.

У програмі концерту – твори Миколи Леонтовича, Валентина Сильвестрова, Еріка Вітакра, Вікторії Польової, Леонарда Бернштейна та світова прем’єра Тревора Вестона на слова українського поета та номінанта Нобелівської премії Сергія Жадана.

Частину коштів спрямують на відбудову України через платформу Президента України Володимира Зеленського «United24».

Довідково

«Щедрик» – це українська народна колядка, музику до якої створив український композитор Микола Леонтович на початку ХХ століття.

1921 року до США приїхав український хор Олександра Кошиця, який вперше в Америці виконав відому колядку в концертному залі «Карнегі-Хол».

На цьому заході був присутній американський музикант українського походження Пітер Вільховський, який пізніше написав англомовну версію української колядки «Carol of the Bells».

Нині це одна з найпопулярніших різдвяних пісень у світі.

Коментарі