Новини

Облік з наступного року: з 1 жовтня жінки можуть вільно їхати за кордон

Наразі в Україні немає нагальної потреби збільшувати кількість жінок на військовому обліку.

Фото: Генштаб ЗСУ

З 1 жовтня українські жінки зможуть вільно виїжджати за кордон. Про це заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Раніше Міноборони направило свої пропозиції щодо взяття на військовий облік жінок на добровільній основі.

«Водночас розуміючи, що законотворчий процес є тривалим, паралельно Міноборони у межах повноважень підготувало наказ, яким вчергове відтермінувало строки взяття жінок певних професій на військовий облік ще на рік — до 1 жовтня 2023 року. Такий наказ учора, 6 вересня, підписав міністр оборони Олексій Резніков», – повідомляє Маляр.

Заступниця міністра нагадує, що Міноборони у межах своїх повноважень може лише відтермінувати строки:

«За цей час парламентарі зможуть на законодавчому рівні встановити, що військовий облік жінок відповідних професій/спеціальностей є винятково добровільним», – зазначила Маляр.

Вона заявила, що робота в Комітеті Верховної Ради активно триває. Тому жодної паніки та «зради» немає, а обмежень для жінок не існує.

«Після ухвалення відповідних змін до законодавства щодо винятково добровільного взяття на військовий облік жінок необхідности знов і знов відтерміновувати строки наказами Міноборони більше не буде», – додала вона.

І нагадала, що, як заявили у Генеральному штабі ЗСУ, нині в державі немає гострої потреби збільшувати кількість жінок на військовому обліку.

Нагадаємо, Міністерство оборони 11 жовтня 2021 року видало наказ, яким затвердили перелік спеціальностей та/або професій, які є спорідненими з відповідними військово-обліковими спеціальностями. Представниці цих сфер беруться на військовий облік.

Наразі оновлений варіант цього переліку об’єднує 14 спеціальностей та 6 професій у сфері медицини, електроніки, зв’язку, метрології та картографії, фінансів, бухгалтерського обліку та аудиту тощо.

Коментарі