Репортаж

Замість лінійки – святкове коло: як минув День знань в одній із чернівецьких шкіл

Тут навчатиметься майже 800 учнів, серед яких і вимушені переселенці з різних куточків України.

31 серпня у школі №3 відбулися урочистості до Дня знань. Цьогоріч через повномасштабне вторгнення росії в Україну традиційної лінійки не було. Натомість організували святкові кола для перших та одинадцятих класів.

До школи цьогоріч піде майже 800 учнів. Серед них — 76 вимушених переселенців із різних куточків України.

Михайло приїхав із Житомирщини тиждень тому. Він разом із мамою та ще трьома молодшими братами і сестрами житимуть тимчасово тут, у школі. Для цього у закладі облаштували перший поверх. І тут же будуть проводити навчання.

Галина Фурдига

Директорка школи Галина Фурдига веде до кімнати, щоб познайомити з Михайлом. Заходимо, проте хлопець ще спить. Пані Галина жартує, мовляв, 31 серпня ще можна поспати, адже святкові кола були для учнів молодших та випускних класів. Хлопець сонно махає рукою, а директорка веде до їдальні, де мама Михайла годує однорічну доньку.

«Ми приїхали з Житомирщини тиждень тому. Старший син іде до шостого класу. До навчання він готовий, бо любить учитися, хоче до школи. Віддаємо його до цього навчального закладу, але  живемо тут тимчасово. У мене четверо діток. Молодшим 4, 3 і рочок. Тож мама зовсім не відпочиває. Потрібно щось тихіше, спокійніше, ми ще маленькі, тож тут нам трохи важко. Тому переїдемо до квартири», — зазначає мама Юлія.

У школі діти навчатимуться за змішаною формою: одні учні дистанційно, інші – очно.

«Учні навчатимуться і дистанційно, й очно — за бажанням батьків. У кожному класі близько 10-20% батьків не дають згоду на очне навчання. І це їхнє право. У класі встановили камери, тож будемо таким чином проводити навчальний процес. Проте більша частина школи все ж виходить на очне навчання. Наразі маємо 782 учнів, які починають новий навчальний рік», — зазначила Галина Фурдига.

Мама першокласниці каже, що для діток важливо навчатися офлайн.

«Переживаємо лише, щоб усе було спокійно, бо це — безпека, життя і здоров’я наших діток. Ми доклали всіх зусиль для цього. Бомбосховище зробили. Краще, щоб діти пішли на очне навчання, особливо перший клас. Адже онлайн-навчання для першого класу важке. Вони ще малі, не звикли, не адаптувалися, їм потрібна витримка, дисципліна. А за монітором гаджета це неможливо. Педагогиня навчила учнів шикуватися у разі тривоги, братися за ручки та йти в укриття. Також для них у класі зібрали тривожну валізу. Тому, гадаю, з цим проблем не буде», — зазначає Крістіна Проданюк.

До думки про те, що для перших класів кращим є офлайн-навчання, схиляється і заступниця директорки початкової школи Тетяна Антощук.

«Кожна школа для себе обирала, чи це буде онлайн- або ж офлайн-навчання. Ми вирішили, що краще очне, для початкової школи це однозначно краще. Адже це маленькі діти, батьки не завжди можуть лишити їх вдома самих і допомогти в навчанні. Сподівання у нас одні – що перемога буде близькою, і наші діти зможуть навчатися, не боячись сирен, а навчальний процес буде спокійним», — зазначила Тетяна Антощук.

Заступниця директорки розповіла, що є діти, які вимушено переїхали до Чернівців та навчаються тут із березня. Є й такі, що прибули впродовж літа та почнуть навчання з 1 вересня. Тетяна Антощук каже, що діти є з Києва, Харкова, Херсона, Миколаєва, Донецької та Луганської областей. Для всіх у школі створили необхідні умови, щоб вони змогли легко і швидко адаптуватися.

Для безпечного навчання у школі облаштували укриття за всіма вимогами. За допомогою батьків провели всі необхідні роботи і навіть розмалювали стіни та стільці. Щоправда, залишилося зробити дашок над запасним виходом. Проте директорка школи впевнена, що ці роботи виконають до жовтня.

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі