Новини

У Чернівцях відбудеться презентація абетки-енциклопедії «Кобилянська від А до Я»

На презентації говоритимуть про відомі та приховані від загалу факти, творчість та особисті симпатії, книги та мандри письменниці.

bazilik.media

«Видавництво Старого Лева» запрошує мешканців та гостей Чернівців на презентацію ілюстрованої абетки-енциклопедії «Кобилянська від А до Я».

Подія відбудеться 1 вересня о 15.00 у Чернівецькому літературно-меморіальному музеї О. Кобилянської (вул. С. Окуневської, 5).

Книга авторства письменниці та дослідниці Світлани Кирилюк розповість дітям та дорослим про життя відомої українки – Ольги Кобилянської. На презентації говоритимуть про відомі та приховані від загалу факти, творчість та особисті симпатії, книги та мандри письменниці. Модеруватиме вечір  Юлія Микосянчик.

Довідка:

Нова книжка у серії книжок-абеток для родинного читання — «Кобилянська від А до Я», про українську письменницю-модерністку, ранню учасницю феміністичного руху на Буковині і майстриню драматичної оповіді, близьку товаришку Лесі Українки.

Головна «фішка» Кобилянської — в її глибині, в зазиранні в «нутро», у внутрішній світ людини. У цьому й криється революційність її творів.

Виросла в оточенні п’ятьох братів, мала тихий голос і дуже комплексувала, коли доводилося виступати перед широкою публікою, навіть у дорослому віці. Але мріяла про акторську кар’єру, хотіла бути побаченою і почутою, у письмо вкладала душу… Згодом її назвуть феміністкою, а жінок у її творах – неординарними і суперечливими. Та якою насправді була Ольга Кобилянська, яка порівнювала себе з ніжною квіткою «мімозою сором’язливою», але не боялася першою виказати свої почуття чоловікові? Книжка розповідає про тонку творчу особистість, мрійницю, сміливу і ніжну жінку, яка вміла любити по-справжньому, писати емоційно про сильних духом жінок і любов до рідної землі.

Світлана Кирилюк – доцентка кафедри української літератури в Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича, дослідниця творчості Ольги Кобилянської. Авторка монографії «Ольга Кобилянська і світова література» (2002) та поетичної книжки «Сад земних насолод» (2016).

 

Коментарі