Новини

Повернуть обмежений термін проживання: Німеччина змінює правила для біженців з України

Оновлені правила будуть стосуватися тільки тих українців, що перебувають у Німеччині по безвізу. 

Фото: REUTERS

Уряд Німеччини ввів облікову систему для українських біженців. Це допоможе відстежувати, хто та скільки часу перебуває в країні. Тим, хто в’їжджав по безвізу і протермінував його, пропонують два варіанти: оформити статус тимчасового захисту або виїхати.

Що зміниться?

До 24 лютого діяла угода про безвіз, за допомогою якого українці вільно в’їжджали до Німеччини на термін до 90 днів. Довше перебувати можна було тільки зі спеціальним дозволом, наприклад, посвідкою на проживання. Після повномасштабного вторгнення росії уряд Німеччини тимчасово скасував цю вимогу, але з 1 вересня 2022 року її повернуть.

Для тих, хто вже оформив статус тимчасового захисту, нічого не зміниться. Оновлені правила будуть стосуватися тільки тих українців, що перебувають у Німеччині по безвізу.

Так, з 1 вересня українські біженці у Німеччині повинні зареєструватися. Таким чином уряд ФРН буде відстежувати, скільки днів людина вже перебуває в країні. До закінчення 90-денного періоду потрібно подати заявку на тимчасовий захист чи іншу форму притулку або виїхати з країни не менше як на 90 днів. Українці, у яких станом на 31 серпня 2022 року вже закінчується чи закінчився безвіз, повинні до 1 вересня оформити статус тимчасового захисту або виїхати з країни.

«Якщо ви маєте українське громадянство, перетин кордону має бути спрощеним та небюрократизованим. Водночас існує зацікавленість у швидкому відстеженні тимчасових переселенців. Тому зареєстрованим потрібно бути одразу після в’їзду до Німеччини. Це можна зробити, наприклад, у міграційних органах, подаючи заявку на дозвіл для проживання», – пояснили в уряді ФРН.

Раніше ми писали, що українцям у Польщі видаватимуть електронні посвідки. Завдяки електронному документу українці можуть законно перебувати на території Польщі, подорожувати в межах Європейського Союзу, а також перетинати його зовнішні кордони.

Коментарі