Новини

В Україні змінились правила отримання водійського посвідчення: що треба знати

Після теоретичного курсу в автошколі треба скласти тестування в територіальному сервісному центрі МВС. Лише потім можна практикувати водіння.

Фото: art-markiv/unsplash

Із 24 липня в Україні запрацювали нові правила отримання водійського посвідчення. Відтепер теоретичну та практичну частини підготовки водіїв розмежовують.

Про це повідомляє Головний сервісний центр МВС.

Відсьогодні для отримання посвідчення треба проходити теоретичний курс навчання в автошколі та успішно скласти тестування в територіальному сервісному центрі МВС. Далі, зі знаннями правил дорожнього руху та свідоцтвом про закінчення теоретичної підготовки, починати практичний курс у автошколі.
На теоретичному курсі людина опановуватиме ПДР, експлуатацію різних автівок, основи безпеки руху та надання домедичної допомоги. Внутрішній теоретичний іспит в автошколі скасовується, після навчання заклад сформує свідоцтво та внесе дані до Єдиного державного реєстру МВС.
Потім — іспит у територіальному сервісному центрі МВС, крім майбутніх водіїв категорій ВЕ, С1Е, СЕ, D1E і DE. Усі, хто успішно його складає, отримують Свідоцтво, яке є пропуском на практичний курс навчання. Воно діятиме лише протягом 1 року.
На практичному курсі вчитимуть керувати автівкою. Після його завершення — іспит. Складання практичного іспиту в автошколі обов’язкове. Заклад освіти видаватиме Свідоцтво про закінчення практичної підготовки. Воно буде чинне протягом двох років.
Зазначимо, що усі, хто був у процесі навчання до 24 липня, продовжать його відповідно до старих норм.

Як отримати посвідчення, покроково:
— пройти теоретичну підготовку в автошколі та отримати про це свідоцтво, яке чинне 1 рік (без складання внутрішнього іспиту);
— скласти теоретичний іспит у сервісному центрі МВС;
— пройти практичне навчання в автошколі;
— скласти внутрішній практичний іспит і отримати свідоцтво в автошколі, яке чинне 2 роки;
— у сервісному центрі МВС скласти практичний іспит і отримати посвідчення водія.

 

Коментарі